Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko
Zajadają się nią Francuzi i Anglicy. W Polsce potrawa ta nazywana jest fasolką po bretońsku. Prosta w przygotowaniu i smaczna. Sprawdzi się jako obiad czy sycąca kolacja. Można podać ją w towarzystwie ziemniaków, z pajdą chleba albo przygotować z nietypowym dodatkiem. Ewa Wachowicz, znana restauratorka, prowadząca program "Ewa Gotuje" zdradza sposób na fasolę po bretońsku w niecodziennym wydaniu.
Jedni powiedzą smak z dzieciństwa, innym od razu przypomni się ostatni spacer na górskim szlaku, bo fasolkę po bretońsku serwują w każdym schronisku. Specyficzna w smaku potrawa ma swoich wiernych fanów i tradycyjny przepis. Głównym składnikiem tej klasycznej wersji jest oczywiście fasola, ale też boczek i wędzona kiełbasa. Okazuje się jednak, że można z powodzeniem zamienić wędzonkę na białą kiełbasę. Taki sposób zdradziła w jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz.
Czytaj również: Fasola: Która jest najzdrowsza i jak ją przyrządzać?
Fasolka po bretońsku. Rady Ewy Wachowicz
Zanim przejdziemy do gotowania, zapoznajmy się z radami autorki przepisu. Ewa Wachowicz radzi:
- nie wolno przesadzić z solą
- koniecznie do fasolki trzeba dodać cebulę i czosnek
- jeśli nie chcemy podlewać potrawy winem, można wykorzystać do tego rosół
- do potrawy dodajemy ok. 2 szklanki przecieru pomidorowego, jeśli jednak zdecydujemy się na koncentrat, dodajemy go mniej, ale do gotowania fasoli dodajemy więcej wody
- świeży majeranek dodajemy na koniec gotowania, suszonym doprawiamy na początku
- kwasowość przecieru najlepiej przełamać łyżką miodu (sprawdza się to też przy pomidorówce)
Sprawdź także: Nietypowe wersje bigosu. Przepisy od Ewy Wachowicz
Składniki na fasolkę po bretońsku
- 400 g fasoli "Piękny Jaś" (masa przed namoczeniem)
- 200 g surowego boczku wędzonego
- 400 g białej kiełbasy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego
- ok. 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
Polecamy także: Co na obiad w tym tygodniu? 7 przepisów dla całej rodziny
Przepis Ewy Wachowicz na fasolkę po bretońsku z białą kiełbasą
Przygotowanie:
- Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odcedzić, wlać świeżą wodę, posolić, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, przykryć i gotować do miękkości.
- Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni (ogień nie może być za mocny). Dorzucić cebulę oraz kiełbasę. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.
- Gdy się podsmaży, zalać winem i odparować. Przełożyć do garnka z fasolą. Wymieszać i wszystko razem gotować przez chwilę. Wlać przecier pomidorowy. Posłodzić miodem.
- Przyprawić roztartym w dłoniach świeżym majerankiem i gotować jeszcze przez kilkanaście minut.
***