Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko

Zajadają się nią Francuzi i Anglicy. W Polsce potrawa ta nazywana jest fasolką po bretońsku. Prosta w przygotowaniu i smaczna. Sprawdzi się jako obiad czy sycąca kolacja. Można podać ją w towarzystwie ziemniaków, z pajdą chleba albo przygotować z nietypowym dodatkiem. Ewa Wachowicz, znana restauratorka, prowadząca program "Ewa Gotuje" zdradza sposób na fasolę po bretońsku w niecodziennym wydaniu.

Jeden składnik zmieni wszystko. Przepis na nietypową fasolkę po bretońsku
Jeden składnik zmieni wszystko. Przepis na nietypową fasolkę po bretońsku 123RF/PICSEL

Jedni powiedzą smak z dzieciństwa, innym od razu przypomni się ostatni spacer na górskim szlaku, bo fasolkę po bretońsku serwują w każdym schronisku. Specyficzna w smaku potrawa ma swoich wiernych fanów i tradycyjny przepis. Głównym składnikiem tej klasycznej wersji jest oczywiście fasola, ale też boczek i wędzona kiełbasa. Okazuje się jednak, że można z powodzeniem zamienić wędzonkę na białą kiełbasę. Taki sposób zdradziła w jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz.

Fasolka po bretońsku. Rady Ewy Wachowicz

Fasolka po bretońsku z białą kiełbasą. Przepis zdradza Ewa Wachowicz
Fasolka po bretońsku z białą kiełbasą. Przepis zdradza Ewa Wachowiczmateriały prasowe

Zanim przejdziemy do gotowania, zapoznajmy się z radami autorki przepisu. Ewa Wachowicz radzi:

  • nie wolno przesadzić z solą 
  • koniecznie do fasolki trzeba dodać cebulę i czosnek
  • jeśli nie chcemy podlewać potrawy winem, można wykorzystać do tego rosół 
  • do potrawy dodajemy ok. 2 szklanki przecieru pomidorowego, jeśli jednak zdecydujemy się na koncentrat, dodajemy go mniej, ale do gotowania fasoli dodajemy więcej wody 
  • świeży majeranek dodajemy na koniec gotowania, suszonym doprawiamy na początku 
  • kwasowość przecieru najlepiej przełamać łyżką miodu (sprawdza się to też przy pomidorówce)

Składniki na fasolkę po bretońsku

  • 400 g fasoli "Piękny Jaś" (masa przed namoczeniem)
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 400 g białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • ok. 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sól

Przepis Ewy Wachowicz na fasolkę po bretońsku z białą kiełbasą

Przygotowanie:

  1. Fasolę wypłukać, zalać wodą  i zostawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odcedzić, wlać świeżą wodę, posolić, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, przykryć i gotować do miękkości.
  2. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni (ogień nie może być za mocny). Dorzucić cebulę oraz kiełbasę. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.
  3. Gdy się podsmaży, zalać winem i odparować. Przełożyć do garnka z fasolą. Wymieszać i wszystko razem gotować przez chwilę. Wlać przecier pomidorowy. Posłodzić miodem.
  4. Przyprawić roztartym w dłoniach świeżym majerankiem i gotować jeszcze przez kilkanaście minut.

***

Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepisInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas