Magda Gessler dodaje ten składnik do rosołu! Poprawia smak i leczy!
Rosół to jedna z ulubionych polskich zup, tradycyjnie goszcząca na naszych stołach w niedzielę. Poza smakiem, znany jest także ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie, szczególnie zalecany jest bowiem pacjentom walczącym z grypą lub przeziębieniem. Magda Gessler przekonuje, że będzie jeszcze zdrowszy, gdy dodamy do niego jeden sekretny składnik!
Magda Gessler, najpopularniejsza restauratorka w Polsce znana jest z tego, że ceni sobie polską kuchnię i często sięga po jej klasyki takie jak np. mięsa, sycące, zawiesiste zupy czy sałatki. Gwiazda ma także swoje sprawdzone sposoby i zaskakujące triki, które wydobywają z dań to, co najlepsze.
Jednym z takich klasyków jest... rosół, do którego Magda Gessler dodaje jeden sekretny składnik, wyjątkowo zaskakujący!
Magda Gessler dodaje je do rosołu. Zaskakujące połączenie!
Goździki to małe, suszone kwiaty drzewa, występującego w dalekiej Azji, wykorzystywane jako przyprawa i znane ze swojego zbawiennego wpływu na zdrowie. Goździki działają bowiem przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo - z powodzeniem można więc stosować je do walki z grypą i przeziębieniem.
Goździki dorzucone do rosołu nie tylko "podbijają" jego smak, ale wspomagają funkcjonowanie układu trawiennego, łagodzą dolegliwości żołądkowe, rozgrzewają i naprawdę skutecznie wzmacniają odporność.
Kiedy należy dodać goździki do rosołu?
Magda Gessler przekonuje, że najlepiej dodać goździki do rosołu już na początku gotowania. Na jeden garnek zupy wystarczą 2-3 goździki.
Goździki: Jak wpływają na zdrowie?
Goździki to prawdziwa witaminowa bomba - zawierają takie witaminy i minerały jak:
- witaminy A
- witamina C
- Witamina E
- witamina K
- wapń
- miedź
- żelazo
- potas
- cynk
- selen
- fosfor
- magnez
- mangan.
Goździki zawierają także eugenol, silny związek przeciwzapalny. Mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, zwiększają motorykę jelit i pomagają w procesie trawienia, chronią żołądek przed wrzodami, obniżają poziom złego cholesterolu, łagodzą ból gardła, kaszel i udrażniają zatkany nos. Warto więc dodawać je do rosołu przez cały jesienno-zimowy czas.
Zobacz również: