Reklama

Reklama

Magda Gessler dodaje ten składnik do rosołu! Poprawia smak i leczy!

Rosół to jedna z ulubionych polskich zup, tradycyjnie goszcząca na naszych stołach w niedzielę. Poza smakiem, znany jest także ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie, szczególnie zalecany jest bowiem pacjentom walczącym z grypą lub przeziębieniem. Magda Gessler przekonuje, że będzie jeszcze zdrowszy, gdy dodamy do niego jeden sekretny składnik!

Magda Gessler, najpopularniejsza restauratorka w Polsce znana jest z tego, że ceni sobie polską kuchnię i często sięga po jej klasyki takie jak np. mięsa, sycące, zawiesiste zupy czy sałatki. Gwiazda ma także swoje sprawdzone sposoby i zaskakujące triki, które wydobywają z dań to, co najlepsze. 

Jednym z takich klasyków jest... rosół, do którego Magda Gessler dodaje jeden sekretny składnik, wyjątkowo zaskakujący! 

Magda Gessler dodaje je do rosołu. Zaskakujące połączenie!

Magda Gessler przyznaje, że uwielbia przygotowywać aromatyczny, sycący rosół, ale znalazła sposób, by jego smak był jeszcze bardziej wyrazisty, a sama zupa mocniej wzmacniała odporność i pomagała walczyć np. z sezonowymi infekcjami. Restauratorka postanowiła dodawać do rosołu...goździki. 

Goździki to małe, suszone kwiaty drzewa, występującego w dalekiej Azji, wykorzystywane jako przyprawa i znane ze swojego zbawiennego wpływu na zdrowie. Goździki działają bowiem przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo - z powodzeniem można więc stosować je do walki z grypą i przeziębieniem. 

Reklama

Goździki dorzucone do rosołu nie tylko "podbijają" jego smak, ale wspomagają funkcjonowanie układu trawiennego, łagodzą dolegliwości żołądkowe, rozgrzewają i naprawdę skutecznie wzmacniają odporność. 

Kiedy należy dodać goździki do rosołu

Magda Gessler przekonuje, że najlepiej dodać goździki do rosołu już na początku gotowania. Na jeden garnek zupy wystarczą 2-3 goździki.

Goździki: Jak wpływają na zdrowie?

Goździki to prawdziwa witaminowa bomba - zawierają takie witaminy i minerały jak:

  • witaminy A
  • witamina C
  • Witamina E
  • witamina K
  • wapń
  • miedź
  • żelazo
  • potas
  • cynk
  • selen
  • fosfor
  • magnez 
  • mangan. 

Goździki zawierają także eugenol, silny związek przeciwzapalny. Mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, zwiększają motorykę jelit i pomagają w procesie trawienia, chronią żołądek przed wrzodami, obniżają poziom złego cholesterolu, łagodzą ból gardła, kaszel i udrażniają zatkany nos. Warto więc dodawać je do rosołu przez cały jesienno-zimowy czas.

Zobacz również:

Rosół: Czego o nim nie wiedziałeś?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy