Fasolka z kiełbasą

Pomysł na obiad.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- po 25 dag wieprzowiny,wędzonego boczku i cienkich parówek cielęcych,
- 1/2 kg białej fasoli,
- puszka zielonej fasoli,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka ziół prowansalskich,
- 250 ml bulionu,
- sól, pieprz, olej,
- rozmaryn do dekoracji.

Przygotowanie:

Białą fasolę moczyć 12 godzin w zimnej wodzie. Następnie wodę odlać, wlać świeżą i gotować fasolę, aż stanie się miękka. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w plasterki. Mięso wieprzowe umyć, pokroić je w kostkę. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić boczek, cebulę i na końcu mięso. Zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Do garnka wrzucić białą fasolę, zieloną fasolę z puszki oraz pokrojone na plasterki parówki cielęce. Wymieszać. Dusić jeszcze 10 - 15 minut. Fasolę podawać z pieczywem jako danie obiadowe.
Porcja - 450 kcal
Czas przygotowania: 60 minut

Kobieta INTERIA.PL on Facebook