Fasolka z warzywami
Jako przystawka lub danie główne.

Składniki na 4 porcje:
- 1 kg fasolki szparagowej, - 1/2 kostki margaryny, - 1 szklanka śmietany, - 3 marchewki, - pietruszka, pieprz, - por, natka pietruszki, - 1/4 selera, cebula, - 2 łyżki mąki, - 2 łyżki przyprawy uniwersalnej
Przygotowanie:
1. Oczyszczoną fasolkę i warzywa (oprócz cebuli) zagotowuję w osolonej wodzie. W rondlu rozgrzewam margarynę, wkładam ugotowaną na półmiękko i odcedzoną fasolkę oraz warzywa. Cebulę kroję w kostkę i dodaję do pozostałych warzyw. Smażę przez 10 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. 2.Wsypuję mąkę i przyprawę, znów podsmażam. Wlewam śmietanę, dodaję pokrojoną natkę, przyprawiam pieprzem. Gdy potrawa jest zbyt gęsta, rozcieńczam ją przegotowaną wodą lub rozpuszczoną kostką rosołową tak, by powstał sos. Podaję na gorąco, z ziemniakami i surówką z kapusty. Jako przystawkę można podawać z pieczywem.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!