Fasolowe brownie z siemieniem lnianym i rodzynkami
Brownie w wersji wegańskiej nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest też zdrowie. Czerwona fasola sprawdza się w diecie alkalicznej, w przypadku zgagi, problemów z układem krążenia i osteoporozie. Ma więcej białka niż mięso, chociaż niestety w porównaniu ze zwierzęcym jest to białko uboższe w aminokwasy.

Składniki
- 70 g siemienia lnianego
- 200 g migdałów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 150 g cukru (np. trzcinowego)
- 70 g kakao
- 100 ml oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego)
- ½ tabliczki wegańskiej gorzkiej czekolady
- 20 g cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
- 1 garść rodzynek
- 1 garść suszonej żurawiny
- cukier puder do posypania
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Siemię lniane mielemy w młynku lub mikserze na pył. Zalewamy wrzątkiem (200 ml), mieszamy do połączenia.
Migdały blendujemy na pył. Wsypujemy do miski, dodajemy odsączoną fasolę z puszki, cukier, zaparzone siemię lniane, kakao, olej, połamaną czekoladę, cukier waniliowy i ewentualnie proszek do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę.
Wrzucamy rodzynki i żurawinę, mieszamy łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut w opcji góra - dół, a następnie podpiekamy na dolnej grzałce 15 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
1 porcja zawiera: ok. 534 kcal/2235 kJ, 47 g węglowodanów, 12 g białka, 34 g tłuszczu
Przepis pochodzi z książki "Wege energia. Moc i siła z roślin" autorstwa Katarzyny Gubały:
