Reklama

Reklama

Fasolowe brownie z siemieniem lnianym i rodzynkami

Brownie w wersji wegańskiej nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest też zdrowie. Czerwona fasola sprawdza się w diecie alkalicznej, w przypadku zgagi, problemów z układem krążenia i osteoporozie. Ma więcej białka niż mięso, chociaż niestety w porównaniu ze zwierzęcym jest to białko uboższe w aminokwasy.

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 70 g siemienia lnianego
  • 200 g migdałów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 150 g cukru (np. trzcinowego)
  • 70 g kakao
  • 100 ml oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego)
  • ½ tabliczki wegańskiej gorzkiej czekolady
  • 20 g cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Siemię lniane mielemy w młynku lub mikserze na pył. Zalewamy wrzątkiem (200 ml), mieszamy do połączenia.

Reklama

Migdały blendujemy na pył. Wsypujemy do miski, dodajemy odsączoną fasolę z puszki, cukier, zaparzone siemię lniane, kakao, olej, połamaną czekoladę, cukier waniliowy i ewentualnie proszek do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę.

Wrzucamy rodzynki i żurawinę, mieszamy łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut w opcji góra - dół, a następnie podpiekamy na dolnej grzałce 15 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

1 porcja zawiera: ok. 534 kcal/2235 kJ, 47 g węglowodanów, 12 g białka, 34 g tłuszczu

Przepis pochodzi z książki "Wege energia. Moc i siła z roślin" autorstwa Katarzyny Gubały:

Dowiedz się więcej na temat: dieta wegańska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje