Fasolowe brownie z siemieniem lnianym i rodzynkami

Brownie w wersji wegańskiej nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest też zdrowie. Czerwona fasola sprawdza się w diecie alkalicznej, w przypadku zgagi, problemów z układem krążenia i osteoporozie. Ma więcej białka niż mięso, chociaż niestety w porównaniu ze zwierzęcym jest to białko uboższe w aminokwasy.

Fasolowe brownie z siemieniem lnianym i rodzynkami
Fasolowe brownie z siemieniem lnianym i rodzynkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Siemię lniane mielemy w młynku lub mikserze na pył. Zalewamy wrzątkiem (200 ml), mieszamy do połączenia.

Migdały blendujemy na pył. Wsypujemy do miski, dodajemy odsączoną fasolę z puszki, cukier, zaparzone siemię lniane, kakao, olej, połamaną czekoladę, cukier waniliowy i ewentualnie proszek do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę.

Wrzucamy rodzynki i żurawinę, mieszamy łyżką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut w opcji góra - dół, a następnie podpiekamy na dolnej grzałce 15 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

1 porcja zawiera: ok. 534 kcal/2235 kJ, 47 g węglowodanów, 12 g białka, 34 g tłuszczu

Przepis pochodzi z książki "Wege energia. Moc i siła z roślin" autorstwa Katarzyny Gubały:

Okładka książki "Wege energia. Moc i siła z roślin"
Okładka książki "Wege energia. Moc i siła z roślin"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas