Fasolowe kulki
Pyszne kulki, które choć niezawierają ani grama mięsa, to stanowią bogate źródło białka. Idealne na nietuzinkowy obiad lub kolację.
Sposób przygotowania:
1. Białą fasolę (jaś lub perłową) przebierz, przepłucz na sicie, a następnie zalej dużą ilością wody. Odstaw na kilka godzin do namoczenia (a najlepiej pozostaw do następnego dnia).
2. Po tym czasie odlej wodę, w której moczyły się ziarna. Fasolkę umieść w garnku, zalej czystą wodą i gotuj do miękkości (bez dodatku soli). Odcedź na sicie i odczekaj, aż ziarna fasoli wystygną.
3. Czerstwą bułkę przełóż do miseczki, zalej mlekiem, pozostaw na kilka minut do namoczenia, a następnie osącz. Opłucz i osusz średniego pora. Poszatkuj go w cienkie krążki (bez zielonych części).
4. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki smalcu lub oleju. Wrzuć posiekane krążki pora, przesmaż na jasnozłoty kolor. Zdejmij z patelni, przestudź. Odcedzoną i wystudzoną fasolę oraz odciśniętą bułkę zmiel razem w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Do masy dodaj jajka i przesmażonego pora.
5. Opłucz, osusz i drobno posiekaj listki ziół. Wsyp do masy. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Formuj w dłoniach niewielkie kulki. Panieruj je w bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor. Podawaj ze śmietaną.