Reklama

Reklama

Fast food z różnych stron świata

Hasło "dania z ulicznej budki" w różnych częściach świata oznacza zupełnie co innego. Fast food trudno nazwać najzdrowszym kulinarnym wyborem, ale to przecież znacznie więcej niż tylko frytki i bułki z parówką.

Węgierskie langosze

Langosze to jedne z wielu specjałów węgierskiej kuchni pełnej wyrazistych smaków. Placki drożdżowe smaży się na głębokim tłuszczu, więc są przysmakami należącymi do tych nieco grzesznych kulinarnych przyjemności.

Składniki

  • 1/3 kostki świeżych drożdży (ok. 30 g)
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 300 g mąki pszennej (+ do posypywania ciasta)
  • 250 g żółtego sera
  • 1 kubeczek jogurtu greckiego (500 ml)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 l oleju

Reklama

1. W szklance lekko podgrzanego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn. Całość doprawiamy solą i mieszamy, aż powstanie ciasto przypominające nieco pizzę.

3. Wyrabiamy ciasto ręcznie, co jakiś czas posypując mąką, po 10-15 minutach powinno już "odchodzić od ręki".

4. Nakrywamy miskę z ciastem ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45-50 minut.

5. W czasie oczekiwania przygotowujemy sos czosnkowy: łączymy jogurt z przeciśniętymi przez praskę (lub bardzo drobno pokrojonymi) ząbkami czosnku, doprawiamy pieprzem, mieszamy.

6. Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki (tyle kawałków, ile placków chcemy ostatecznie otrzymać) obsypujemy mąką i wałkujemy je na posypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i pozwalamy rosnąć przez ok. 15 minut.

7. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy placki na złoty kolor z obu stron.

8. Gotowe placki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy startym serem.

Brazylijskie coxinhas

Danie w duchu "zero waste" - stanowi sposób na wykorzystanie mięsa drobiowego po gotowaniu zupy. Tek powstałe kotleciki wspaniale smakują i interesująco wyglądają. Według tradycji formuje się je tak, by przypominały kurze udka.

Składniki

  • 200 ml domowego bulionu (najlepiej warzywnego)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 ugotowane udka z kurczaka
  • 1/2 białej części pora
  • 1 mała cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 250 g serka kanapkowego, np. ziołowego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, papryka słodka lub ostra
  • olej do smażenia

1. Udka obieramy ze skóry i kości, mięso kroimy drobno. 

2. Podgrzewamy bulion, dodajemy dwie łyżki masła, mieszamy, powoli dodajemy mąkę. Z powstałej masy zagniatamy ciasto, studzimy.

3. Marchewkę ścieramy na tarce, pora, cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na oleju. Ciepłe warzywa łączymy serkiem i mięsem w miseczce, dodajemy przyprawy.

4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy, wycinamy zeń kółka o średnicy ok. ośmiu cm, faszerujemy je mięsko-warzywnym farszem i zamykamy tworząc stożki imitujące kurze udka. 

5. Stożki panierujemy w rozkłóconym jajku z dodatkiem mleka i w bułce tartej, smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu. 

Amerykańskie corn dogi

Ten nieco mniej znany amerykański fast food to prawdziwa bomba kaloryczna. Za to jaka pyszna! Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę kulinarnej rozpusty.

Składniki

  • 1-2 opakowania parówek (mogą być np. serowe)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 1 łyżka musztardy
  • olej do smażenia
  • po szczypcie soli, pieprzu, cukru

1. Mąki, mleko, jajko, musztardę, proszek do pieczenia i przyprawy łączymy ze sobą w wysokim naczyniu, aż powstanie jednorodna, dość gęsta masa.

2. Parówki nabijamy na patyczki do szaszłyków.

3. Zaburzamy parówki w powstałym cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż do przyrumienienia (ciasto powinno przybrać złoty kolor). W razie potrzeby uzupełniamy olej.

Holenderski capsalon

Holenderskie danie z foremki cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Czego tu nie ma! Mięso, domowe frytki, mnóstwo warzyw i własnoręcznie przygotowany sos - nie ma mowy, żeby ten zestaw nie przypadł do gustu miłośnikom tego typu kuchni.

Składniki

  • 10 ziemniaków
  • filet z kurczaka
  • mała główka kapusty pekińskiej (ew. sałata strzępiasta lub inna zielenina)
  • pomidor
  • świeży ogórek
  • czerwona cebula
  • 150 g żółtego sera startego na tarce
  • przyprawa kebab-gyros lub shoarma
  • olej do smażenia
  • sos:
  • duży kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny, pieprz

1. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, obsypujemy obficie przyprawą, smażymy na oleju, aż się przyrumieni.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie słupki, smażymy frytki.

3. Szatkujemy kapustę pekińską, cebulę kroimy w piórka lub w krążki, pozostałe warzywa w plasterki/półplasterki. 

4. Szykujemy sos: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy.

5. Do foremek do zapiekania wkładamy frytki, następnie usmażone mięsne kawałki, przysypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku (pieczemy 10-12 min. w temp. 180 stopni). Po upieczeniu wyjmujemy foremki z daniem, polewamy je otrzymanym sosem, wykładamy na wierzch przygotowane wcześniej warzywa (cebula, ogórek, pomidor, kapusta pekińska).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje