Faszerowana cebula
Tym daniem zaskoczysz gości.
Składniki:
- 4 duże cebule
- 10 dag ryżu
- 20 dag boczku
- szklanka bulionu
- łyżeczka koncentratu buraczanego
- 2 łyżki oleju
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Cebule obierz, gotuj 5 minut. Wyjmij, wystudź. Do wody wrzuć ryż, ugotuj na półmiękko, pod koniec gotowania dodaj kilka kropli koncentratu buraczanego. Z cebul odetnij 1/3, wydrąż środki, pokrój je w kostkę, podsmaż na oleju. Boczek pokrój na paski.
2. Ryż wymieszaj z podsmażoną cebulą i boczkiem. Farszem nadziewaj cebule. Układaj w naczyniu wysmarowanym olejem. Wierzch każdej cebuli przykryj odciętym czubkiem, podlej bulionem, zapiekaj 30 minut w 180˚C.