Faszerowana cebula

Tym daniem zaskoczysz gości.

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 10 dag ryżu
  • 20 dag boczku
  • szklanka bulionu
  • łyżeczka koncentratu buraczanego
  • 2 łyżki oleju
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Cebule obierz, gotuj 5 minut. Wyjmij, wystudź. Do wody wrzuć ryż, ugotuj na półmiękko, pod koniec gotowania dodaj kilka kropli koncentratu buraczanego. Z cebul odetnij 1/3, wydrąż środki, pokrój je w kostkę, podsmaż na oleju. Boczek pokrój na paski.

Reklama

2. Ryż wymieszaj z podsmażoną cebulą i boczkiem. Farszem nadziewaj cebule. Układaj w naczyniu wysmarowanym olejem. Wierzch każdej cebuli przykryj odciętym czubkiem, podlej bulionem, zapiekaj 30 minut w 180˚C.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje