Faszerowana papryka
Smakuje znakomicie z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 50 dag mielonej karkówki
- 2 duże kolorowe papryki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki posiekanych oliwek (najlepiej zielonych)
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- 4 duże plasterki żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- mielona ostra papryka
- kilka gałązek świeżego oregano do dekoracji
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mielone mięso. Smaż razem przez 10 minut, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia. Masę lekko przestudź.
2. Do mięsnej masy dodaj posiekane oliwki. Potem wbij jajko i dołóż musztardę oraz parmezan. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz papryką. Wymieszaj.
3. Papryki umyj, osusz, rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki napełnij przygotowanym mięsnym farszem. Wyrównaj powierzchnię. Ułóż w żaroodpornej formie. Przykryj plasterkami żółtego sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz przez 40 minut.
4. Gotowe danie udekoruj gałązkami oregano. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.