Faszerowana papryka

Smakuje znakomicie z sosem czosnkowym.

Papryki są lekkie i zdrowe, a mięsny farsz sycący
Papryki są lekkie i zdrowe, a mięsny farsz sycący123RF/PICSEL

Składniki:

  • 50 dag mielonej karkówki
  • 2 duże kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki posiekanych oliwek (najlepiej zielonych)
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 4 duże plasterki żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • mielona ostra papryka
  • kilka gałązek świeżego oregano do dekoracji

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mielone mięso. Smaż razem przez 10 minut, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia. Masę lekko przestudź.

2. Do mięsnej masy dodaj posiekane oliwki. Potem wbij jajko i dołóż musztardę oraz parmezan. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz papryką. Wymieszaj.

3. Papryki umyj, osusz, rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki napełnij przygotowanym mięsnym farszem. Wyrównaj powierzchnię. Ułóż w żaroodpornej formie. Przykryj plasterkami żółtego sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz przez 40 minut.

4. Gotowe danie udekoruj gałązkami oregano. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas