Faszerowane dynie
Smakują wspaniale! Mogą być serwowane na drugie danie lub na kolację.

Składniki
- 2 nieduże dynie piżmowe
- 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
- 150 g kurek lub podgrzybków
- 1/3 szklanki listków bazylii
- 1 cebula
- 1/3 szklanki białego wina
- 20 g masła
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- oliwa
1. Umyj i przekrój dynie wzdłuż na pół. Posmaruj miąższ oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 st. C przez 30 minut.
2. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj drobno pokrojony miąższ dyni i oczyszczone oraz pokrojone grzyby. Smaż 5 minut, a następnie wlej wino. Dopraw do smaku solą i pieprzem i duś wszystko 10 minut na małym ogniu, aż płyn odparuje.
3. Do grzybów i cebuli dodaj kaszę bulgur, miód i połowę posiekanych listków bazylii. Dopraw do smaku pieprzem i solą. 4. Wyjmij ostrożnie z piekarnika dynie i napełnij je farszem. Posmaruj wierzch oliwą i znów wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut. 5. Przed podaniem posyp listkami bazylii.