Reklama

Faszerowane dynie

Smakują wspaniale! Mogą być serwowane na drugie danie lub na kolację.

Składniki

  • 2 nieduże dynie piżmowe
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
  • 150 g kurek lub podgrzybków
  • 1/3 szklanki listków bazylii
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 20 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

1. Umyj i przekrój dynie wzdłuż na pół. Posmaruj miąższ oliwą  i wstaw do piekarnika. Piecz  w 200 st. C przez 30 minut.

2. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj drobno pokrojony miąższ dyni i oczyszczone  oraz pokrojone grzyby.  Smaż 5 minut, a następnie wlej wino. Dopraw do smaku solą  i pieprzem i duś wszystko  10 minut na małym ogniu, aż płyn odparuje.

3. Do grzybów i cebuli dodaj kaszę bulgur, miód  i połowę posiekanych  listków bazylii. Dopraw  do smaku pieprzem i solą. 4. Wyjmij ostrożnie z piekarnika dynie i napełnij je farszem.  Posmaruj wierzch oliwą  i znów wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut. 5. Przed podaniem posyp listkami bazylii. 

Reklama


Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy