Faszerowane dynie

Smakują wspaniale! Mogą być serwowane na drugie danie lub na kolację.

Pyszne danie
Pyszne danie123RF/PICSEL

1. Umyj i przekrój dynie wzdłuż na pół. Posmaruj miąższ oliwą  i wstaw do piekarnika. Piecz  w 200 st. C przez 30 minut.

2. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj drobno pokrojony miąższ dyni i oczyszczone  oraz pokrojone grzyby.  Smaż 5 minut, a następnie wlej wino. Dopraw do smaku solą  i pieprzem i duś wszystko  10 minut na małym ogniu, aż płyn odparuje.

3. Do grzybów i cebuli dodaj kaszę bulgur, miód  i połowę posiekanych  listków bazylii. Dopraw  do smaku pieprzem i solą. 4. Wyjmij ostrożnie z piekarnika dynie i napełnij je farszem.  Posmaruj wierzch oliwą  i znów wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut. 5. Przed podaniem posyp listkami bazylii. 

Prosty przepis na faszerowaną cukinięInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas