Reklama

Reklama

Faszerowane filety z kurczaka

Kuszą wyjątkowo apetycznym wyglądem oraz aromatycznym nadzieniem! A przy tym są bardzo proste w przygotowaniu. To doskonałe propozycje na pyszny posiłek w większym lub mniejszym gronie.

Kotlety de volaille z masełkiem szpinakowym

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 15 dag każdy)
  • 4 czubate łyżki masła
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 10-12 dag mrożonego
  • szpinaku (ok. 1/4 torebki
  • z mrożonką)
  • Do panierowania:
  • l 3 łyżki mąki pszennej
  • l 1 jajko
  • l ok. 1/2 szkl. bułki tartej
  • Dodatkowo: l olej do
  • głębokiego smażenia
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Mieszając, podgrzewaj, aż rozmarznie i odparuje prawie cała woda. Zdejmij go z ognia i odłóż do wystudzenia. 

2. Filety z kurczaka opłucz, osusz, rozetnij na płaty i lekko rozbij. Mięso posyp solą oraz pieprzem z obu stron. Odłóż w chłodne miejsce. Czosnek przeciśnij przez praskę. 

3. Masło utrzyj z czosnkiem i szpinakiem. Przypraw gałką i solą. Na każdym płacie mięsa ułóż po jednej porcji masła. Zwiń i panieruj w mące, jajku oraz bułce tartej. 

4. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Włóż kotlety. Smaż na rumiano ze wszystkich stron (ok. 10 minut). Przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje