Faszerowane filety z kurczaka
Kuszą wyjątkowo apetycznym wyglądem oraz aromatycznym nadzieniem! A przy tym są bardzo proste w przygotowaniu. To doskonałe propozycje na pyszny posiłek w większym lub mniejszym gronie.
Kotlety de volaille z masełkiem szpinakowym
Sposób przygotowania
1. Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Mieszając, podgrzewaj, aż rozmarznie i odparuje prawie cała woda. Zdejmij go z ognia i odłóż do wystudzenia.
2. Filety z kurczaka opłucz, osusz, rozetnij na płaty i lekko rozbij. Mięso posyp solą oraz pieprzem z obu stron. Odłóż w chłodne miejsce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Masło utrzyj z czosnkiem i szpinakiem. Przypraw gałką i solą. Na każdym płacie mięsa ułóż po jednej porcji masła. Zwiń i panieruj w mące, jajku oraz bułce tartej.
4. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Włóż kotlety. Smaż na rumiano ze wszystkich stron (ok. 10 minut). Przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu.
Pakieciki w pesto miodowo-imbirowym
Sposób przygotowania
1. Pesto: zioła oraz obrany imbir posiekaj. Czosnek obierz, ser zetrzyj. Do malaksera wrzuć słonecznik. Dodaj resztę składników sosu i zmiksuj. Posól.
2. Filety rozetnij na płaty. Oprósz solą i pieprzem. 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj. Orzechy zmiel, wymieszaj z mielonym mięsem posiekanym czosnkiem i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
3. Farsz rozłóż na mięsie. Złóż w kopertę. Owiń plasterkami boczku. Zepnij. Piecz 30-35 minut w temp. 190°C. Przed podaniem polej pesto.
Zraziki z pieczarkami
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, wytrzyj. Każdy filet rozetnij na 2 płaty. Przykryj je folią spożywczą (by nie uszkodzić włókien mięsa), rozbij. Usuń folię. Kotlety oprósz solą oraz pieprzem.
2. Pieczarki oczyść (ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha), potnij w kosteczkę, smaż je 5 minut na 1 łyżeczce oleju. Oliwki posiekaj, wymieszaj z pieczarkami. Dopraw solą oraz pieprzem.
3. Farsz rozłóż na mięsie. Płaty zwiń, zepnij wykałaczkami. Roladki smaż przez 5 minut na 2 łyżkach oleju. Zdejmij. Cebulę i czosnek obierz, pokrój, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj pomidory. Duś przez 5 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami. Do sosu pomidorowego włóż zraziki i duś 15 minut. Udekoruj, np. listkami bazylii.
Ziołowe kieszonki
Sposób przygotowania
1. Zioła opłucz, dobrze osusz, oderwij listki od gałązek. Posiekaj je. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 3 łyżkami oleju, parmezanem, ziołami i skórką z cytryny.
2. Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Każdy filet natnij głęboko wzdłuż (uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca). W nacięcie włóż farsz ziołowy. Filety zepnij wykałaczkami albo obwiąż mocną nitką. Skrop sokiem cytrynowym, posyp płatkami chili, solą i pieprzem. Wstaw na 1 godzinę do lodówki. Następnie posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Podlej bulionem. Mięso piecz około 30 minut.