Reklama

Reklama

Faszerowane filety z kurczaka

Kuszą wyjątkowo apetycznym wyglądem oraz aromatycznym nadzieniem! A przy tym są bardzo proste w przygotowaniu. To doskonałe propozycje na pyszny posiłek w większym lub mniejszym gronie.

Kotlety de volaille z masełkiem szpinakowym

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 15 dag każdy)
  • 4 czubate łyżki masła
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 10-12 dag mrożonego
  • szpinaku (ok. 1/4 torebki
  • z mrożonką)
  • Do panierowania:
  • l 3 łyżki mąki pszennej
  • l 1 jajko
  • l ok. 1/2 szkl. bułki tartej
  • Dodatkowo: l olej do
  • głębokiego smażenia
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Mieszając, podgrzewaj, aż rozmarznie i odparuje prawie cała woda. Zdejmij go z ognia i odłóż do wystudzenia. 

2. Filety z kurczaka opłucz, osusz, rozetnij na płaty i lekko rozbij. Mięso posyp solą oraz pieprzem z obu stron. Odłóż w chłodne miejsce. Czosnek przeciśnij przez praskę. 

3. Masło utrzyj z czosnkiem i szpinakiem. Przypraw gałką i solą. Na każdym płacie mięsa ułóż po jednej porcji masła. Zwiń i panieruj w mące, jajku oraz bułce tartej. 

4. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Włóż kotlety. Smaż na rumiano ze wszystkich stron (ok. 10 minut). Przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu.  

Reklama


Pakieciki w pesto miodowo-imbirowym

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 1/2 szkl. orzechów laskowych
  • 20 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól l pieprz

Składniki - na pesto

  • po 1 pęczku natki i kolendry
  • kawałek imbiru (2-3 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag pestek słonecznika
  • 5 dag parmezanu
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 1/2 szkl. oleju l sól

Sposób przygotowania

1. Pesto: zioła oraz obrany imbir posiekaj. Czosnek obierz, ser zetrzyj. Do malaksera wrzuć słonecznik. Dodaj resztę składników sosu i zmiksuj. Posól. 

2. Filety rozetnij na płaty. Oprósz solą i pieprzem. 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj. Orzechy zmiel, wymieszaj z mielonym mięsem posiekanym czosnkiem i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. 

3. Farsz rozłóż na mięsie. Złóż w kopertę. Owiń plasterkami boczku. Zepnij. Piecz 30-35 minut w temp. 190°C. Przed podaniem polej pesto.  

Zraziki z pieczarkami

Składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (albo 4 plastry fileta z indyka)
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chili w proszku
  • suszone oregano i bazylia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, wytrzyj. Każdy filet rozetnij na 2 płaty. Przykryj je folią spożywczą (by nie uszkodzić włókien mięsa), rozbij. Usuń folię. Kotlety oprósz solą oraz pieprzem. 

2. Pieczarki oczyść (ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha), potnij w kosteczkę, smaż je 5 minut na 1 łyżeczce oleju. Oliwki posiekaj, wymieszaj z pieczarkami. Dopraw solą oraz pieprzem. 

3. Farsz rozłóż na mięsie. Płaty zwiń, zepnij wykałaczkami. Roladki smaż przez 5 minut na 2 łyżkach oleju. Zdejmij. Cebulę i czosnek obierz, pokrój, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj pomidory. Duś przez 5 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami. Do sosu pomidorowego włóż zraziki i duś 15 minut. Udekoruj, np. listkami bazylii.

Ziołowe kieszonki

Składniki

  • 4 duże pojedyncze filety z kurczaka
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 2-3 gałązki natki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • suszone płatki chili

Sposób przygotowania

1. Zioła opłucz, dobrze osusz, oderwij listki od gałązek. Posiekaj je. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 3 łyżkami oleju, parmezanem, ziołami i skórką z cytryny. 

2. Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Każdy filet natnij głęboko wzdłuż (uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca). W nacięcie włóż farsz ziołowy. Filety zepnij wykałaczkami albo obwiąż mocną nitką. Skrop sokiem cytrynowym, posyp płatkami chili, solą i pieprzem. Wstaw na 1 godzinę do lodówki. Następnie posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Podlej bulionem. Mięso piecz około 30 minut. 



Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy