Faszerowane pieczenie
Koniec lata, na straganach mnóstwo niedrogich warzyw, grzyby też już są… Czemu nie przygotować z nich pysznego nadzienia? Zyska i pieczyste, i domowy budżet
Szynka z papryką
Sposób przygotowania
1. Szynkę opłucz, wytrzyj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W mięsie wytnij kieszeń. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z czosnkiem. Mięso posyp słodką papryką oraz solą i pieprzem. Natrzyj oliwą z czosnkiem. Odłóż na 2 godz. w chłodne miejsce.
2. Papryki i chili oczyść, opłucz. Chili posiekaj, a strąki papryki potnij w paski. Do kieszonki w mięsie włóż 2/3 papryki. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej bulionem. Piecz 90 minut w 180ºC.
3. Cebulę obierz, drobno pokrój. Pozostałą paprykę posiekaj, wymieszaj z chili i cebulą. 2/3 warzyw połącz z pozostałą oliwą i konfiturą. Na 25 minut przed końcem pieczenia obłóż mięso taką mieszanką. Posyp resztą papryki z chili i cebulą.
Gospodarskie ruloniki
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, potnij na dwa filety. Każdy rozetnij na płat i rozbij. Warzywa (bez papryki, groszku i cebuli) wrzuć na posolony wrzątek, gotuj 10 minut. Odcedź, osącz, wystudź. Kalafior i brokuły podziel na mniejsze różyczki, marchewkę potnij w słupki, a groszek osącz. Cebule obierz, posiekaj. Paprykę potnij w paski. Rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż na nim cebule i paprykę. Suszone pomidory potnij w paski.
2. Wszystkie przygotowane warzywa połącz z bułką tartą, żółtkami i posiekaną natką. Przypraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Płaty mięsa natrzyj solą i pieprzem. Posmaruj farszem. Zwiń, obwiąż nicią. Ułóż w brytfance i skrop resztą oleju. Piecz 45 minut w 195˚C. W trakcie pieczenia skrapiaj wodą i podlewaj sosem z dna brytfanki.
Schab nadziewany duszonymi grzybami z porami
Sposób przygotowania
1. Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Oprósz suszonym tymiankiem. Przyprawy mocno wetrzyj w mięso. Wstaw je do lodówki.
2. Grzyby oczyść, pokrój na kawałeczki. Podsmaż na połowie masła. Dodaj listek i ziele. Podlej bulionem. Duś ok. 35 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
3. Pory oczyść, natnij wzdłuż, dokładnie opłucz, pokrój w plasterki. Podduś je na reszcie masła. Potem połącz z grzybami oraz bułką tartą. Farsz przypraw do smaku.
4. Schab rozetnij na duży płat, rozbij go tłuczkiem. Posmaruj farszem. Ciasno zwiń. Obłóż plasterkami wędzonego boczku i obwiąż sznureczkiem. Piecz 70 minut w 180˚C.
Filet szpinakowy z fetą
Sposób przygotowania
1. Szpinak opłucz, włóż na kilka minut do lekko posolonego wrzątku. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Osącz i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz. Chili oczyść z pestek. Razem z cebulą oraz czosnkiem posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę, chili i czosnek. Mieszając, smaż, aż cebula się zeszkli.
2. Fetę utrzyj. Dołóż szpinak, podsmażone warzywa i jajko. Wszystkie składniki wymieszaj. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mięso opłucz, osusz, rozetnij na płat. Natrzyj go solą i pieprzem. Posmaruj farszem. Zwiń, obwiąż sznureczkiem. Pieczeń ułóż w brytfance. Polej resztą oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200˚C. Piecz 70 minut. Podawaj z duszonymi lub pieczonymi warzywami.