Reklama

Reklama

Faszerowane pieczenie

Koniec lata, na straganach mnóstwo niedrogich warzyw, grzyby też już są… Czemu nie przygotować z nich pysznego nadzienia? Zyska i pieczyste, i domowy budżet

Szynka z papryką

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 2 kg surowej szynki
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 łyżki konfitury morelowej do mięs
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka

Sposób przygotowania

1. Szynkę opłucz, wytrzyj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W mięsie wytnij kieszeń. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z czosnkiem. Mięso posyp słodką papryką oraz solą i pieprzem. Natrzyj oliwą z czosnkiem. Odłóż na 2 godz. w chłodne miejsce. 

2. Papryki i chili oczyść, opłucz. Chili posiekaj, a strąki papryki potnij w paski. Do kieszonki w mięsie włóż 2/3 papryki. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej bulionem. Piecz 90 minut w 180ºC. 

3. Cebulę obierz, drobno pokrój. Pozostałą paprykę posiekaj, wymieszaj z chili i cebulą. 2/3 warzyw połącz z pozostałą oliwą i konfiturą. Na 25 minut przed końcem pieczenia obłóż mięso taką mieszanką. Posyp resztą papryki z chili i cebulą.

Reklama

Gospodarskie ruloniki

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 40 dag różnych warzyw (kalafior, brokuł, żółta papryka, groszek z puszki, marchewka)
  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 3 kawałki suszonych pomidorów
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • 1/2 pęczka natki
  • suszony tymianek
  • sól
  • grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, potnij na dwa filety. Każdy rozetnij na płat i rozbij. Warzywa (bez papryki, groszku i cebuli) wrzuć na posolony wrzątek, gotuj 10 minut. Odcedź, osącz, wystudź. Kalafior i brokuły podziel na mniejsze różyczki, marchewkę potnij w słupki, a groszek osącz. Cebule obierz, posiekaj. Paprykę potnij w paski. Rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż na nim cebule i paprykę. Suszone pomidory potnij w paski. 

2. Wszystkie przygotowane warzywa połącz z bułką tartą, żółtkami i posiekaną natką. Przypraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Płaty mięsa natrzyj solą i pieprzem. Posmaruj farszem. Zwiń, obwiąż nicią. Ułóż w brytfance i skrop resztą oleju. Piecz 45 minut w 195˚C. W trakcie pieczenia skrapiaj wodą i podlewaj sosem z dna brytfanki.

Schab nadziewany duszonymi grzybami z porami

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 kg schabu (bez kości)
  • 40 dag leśnych grzybów (np. borowików, podgrzybków, kurek)
  • 2 duże pory (tylko białe części)
  • 3 łyżki masła
  • 6-7 plasterków chudego wędzonego boczku
  • l 1/2 szkl. aromatycznego
  • bulionu warzywnego
  • suszony tymianek
  • sól l pieprz
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

1. Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Oprósz suszonym tymiankiem. Przyprawy mocno wetrzyj w mięso. Wstaw je do lodówki. 

2. Grzyby oczyść, pokrój na kawałeczki. Podsmaż na połowie masła. Dodaj listek i ziele. Podlej bulionem. Duś ok. 35 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. 

3. Pory oczyść, natnij wzdłuż, dokładnie opłucz, pokrój w plasterki. Podduś je na reszcie masła. Potem połącz z grzybami oraz bułką tartą. Farsz przypraw do smaku. 

4. Schab rozetnij na duży płat, rozbij go tłuczkiem. Posmaruj farszem. Ciasno zwiń. Obłóż plasterkami wędzonego boczku i obwiąż sznureczkiem. Piecz 70 minut w 180˚C. 

Filet szpinakowy z fetą

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1,3 kg fileta z indyka
  • 20 dag świeżego szpinaku
  • 30 dag fety
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy l gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Szpinak opłucz, włóż na kilka minut do lekko posolonego wrzątku. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Osącz i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz. Chili oczyść z pestek. Razem z cebulą oraz czosnkiem posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę, chili i czosnek. Mieszając, smaż, aż cebula się zeszkli. 

2. Fetę utrzyj. Dołóż szpinak, podsmażone warzywa i jajko. Wszystkie składniki wymieszaj. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mięso opłucz, osusz, rozetnij na płat. Natrzyj go solą i pieprzem. Posmaruj farszem. Zwiń, obwiąż sznureczkiem. Pieczeń ułóż w brytfance. Polej resztą oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200˚C. Piecz 70 minut. Podawaj z duszonymi lub pieczonymi warzywami. 




Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje