Reklama

Reklama

Faszerowane pieczenie

Koniec lata, na straganach mnóstwo niedrogich warzyw, grzyby też już są… Czemu nie przygotować z nich pysznego nadzienia? Zyska i pieczyste, i domowy budżet

Szynka z papryką

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 2 kg surowej szynki
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 łyżki konfitury morelowej do mięs
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka

Sposób przygotowania

1. Szynkę opłucz, wytrzyj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W mięsie wytnij kieszeń. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z czosnkiem. Mięso posyp słodką papryką oraz solą i pieprzem. Natrzyj oliwą z czosnkiem. Odłóż na 2 godz. w chłodne miejsce. 

2. Papryki i chili oczyść, opłucz. Chili posiekaj, a strąki papryki potnij w paski. Do kieszonki w mięsie włóż 2/3 papryki. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej bulionem. Piecz 90 minut w 180ºC. 

3. Cebulę obierz, drobno pokrój. Pozostałą paprykę posiekaj, wymieszaj z chili i cebulą. 2/3 warzyw połącz z pozostałą oliwą i konfiturą. Na 25 minut przed końcem pieczenia obłóż mięso taką mieszanką. Posyp resztą papryki z chili i cebulą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje