Składniki na 4 porcje: - 2 polędwiczki wieprzowe,- sól, biały pieprz,- pęczek świeżej szałwii,- 150 g sera owczego,- 2 łyżki oleju Na sos:- cebula,- słoik oliwek nadziewanych papryką (67 g),- pęczek pietruszki,- 4 łyżki octu winnego (białego),- sól, biały pieprz,- 8 łyżek oliwy Przygotowanie: Polędwiczki naciąć głęboko wzdłuż. Natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć listki mięty. Ser owczy zmieszać z oliwą i wypełnić tym farszem polędwiczki, a następnie obwiązać je sznurkiem. Opiekać na grillu ok 15-20 minut obracając. Cebulę obrać. Oliwki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę posiekać. Ocet doprawić solą i pieprzem, powoli wlewać olej cały czas mieszając. Dodać cebulę oliwki i pietruszkę. Podawać do polędwiczek. Do tego doskonale pasują ziemniaki zapiekane w folii. Czas przygotowania 40 minut Jedna porcja zawiera 2230 kJ/533 kcal