Faszerowane warzywa
Ten smak się nie nudzi.

Papryka z kurczakiem
- 4 papryki
- 20 dag czerwonej soczewicy
- 10 dag ryżu
- 2 pomidory
- 40 dag ugotowanych filetów z kurczaka
- 20 dag żółtego sera
- 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
- chili w proszku
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
1. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj soczewicę i ryż. Chwilę podsmaż. Zalej taką ilością wody, aby przykryła składniki. Gotuj ok. 10 minut. Potem dodaj pokrojone pomidory. Przykryj i duś 15 minut. Pod koniec przypraw solą, pieprzem i chili do smaku.
2. Filety potnij na kawałki. Ser zetrzyj. Zetnij wierzchy papryk. Strąki oczyść i napełnij farszem. Przykryj mięsem, koperkiem, serem i odciętymi wierzchami. Ustaw w formie. Podlej bulionem. Zapiekaj 45 minut w temp. 200°C.
Bakłażanowe łódki z grilla
- 2 duże bakłażany
- 1 cebula
- 3 duże pomidory
- 40 dag wołowiny na gulasz
- 10 dag żółtego sera
- 10 dag zielonych oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie s
- sól
- pieprz
- kilka gałązek tymianku
Przygotowanie:
1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż. Łupinki posyp solą. Odstaw na 20 minut, a gdy puszczą sok, opłucz i dobrze osusz. Cebulę obierz, posiekaj. Wydrążony miąższ bakłażanów oraz pomidory pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę razem z mięsem. Dodaj miąższ bakłażanów, pomidory i koncentrat pomidorowy.
2. Przypraw do smaku przeciśniętym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Często mieszaj. Oliwki osącz z zalewy, pokrój w kosteczkę. Żółty ser grubo zetrzyj.
3. Farsz zdejmij z ognia, wymieszaj z oliwkami oraz serem. Ponownie przypraw. Wydrążone bakłażany napełnij farszem. Ułóż na tackach do grillowania. Postaw na rozgrzanym ruszcie. Grilluj ok. 35 minut. Udekoruj gałązkami tymianku.
Cukinia z mozzarellą
Składniki:
- 4 cukinie
- 20 dag mozzarelli
- 40 dag mielonego mięsa drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 3 pomidory
- kilka gałązek bazylii
- sól
- pieprz
Pzygotowanie:
1. Cukinie umyj, odetnij końce i przekrój w poprzek na pół. Potem wydrąż, pozostawiając cienką warstwę miąższu na spodzie. Włóż do osolonego wrzątku, gotuj 5 minut. Wyjmij, osusz. Pomidory umyj, odkrój 8 plasterków, resztę pokrój w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj, pod- i pomidory. Duś ok. 15 minut. Ser pokrój w kostkę. Wrzuć do farszu. Przypraw do smaku. 2. Cukinie napełnij farszem. Ustaw w formie. Przykryj plasterkami pomidorów. Posyp solą oraz posiekaną bazylią. Zapiekaj ok. 10 minut w temp. 180°C. Udekoruj.