Faszerowane warzywa

Ten smak się nie nudzi.

Papryki faszerowane kuszą apetycznym wyglądem i aromatem
Papryki faszerowane kuszą apetycznym wyglądem i aromatem123RF/PICSEL

Papryka z kurczakiem

  • 4 papryki
  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 10 dag ryżu
  • 2 pomidory
  • 40 dag ugotowanych filetów z kurczaka
  • 20 dag żółtego sera
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • chili w proszku
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

1. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj soczewicę i ryż. Chwilę podsmaż. Zalej taką ilością wody, aby przykryła składniki. Gotuj ok. 10 minut. Potem dodaj pokrojone pomidory. Przykryj i duś 15 minut. Pod koniec przypraw solą, pieprzem i chili do smaku.

2. Filety potnij na kawałki. Ser zetrzyj. Zetnij wierzchy papryk. Strąki oczyść i napełnij farszem. Przykryj mięsem, koperkiem, serem i odciętymi wierzchami. Ustaw w formie. Podlej bulionem. Zapiekaj 45 minut w temp. 200°C.

Bakłażanowe łódki z grilla

  • 2 duże bakłażany
  • 1 cebula
  • 3 duże pomidory
  • 40 dag wołowiny na gulasz
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag zielonych oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie s
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek tymianku

Przygotowanie:

1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż. Łupinki posyp solą. Odstaw na 20 minut, a gdy puszczą sok, opłucz i dobrze osusz. Cebulę obierz, posiekaj. Wydrążony miąższ bakłażanów oraz pomidory pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę razem z mięsem. Dodaj miąższ bakłażanów, pomidory i koncentrat pomidorowy.

2. Przypraw do smaku przeciśniętym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Często mieszaj. Oliwki osącz z zalewy, pokrój w kosteczkę. Żółty ser grubo zetrzyj.

3. Farsz zdejmij z ognia, wymieszaj z oliwkami oraz serem. Ponownie przypraw. Wydrążone bakłażany napełnij farszem. Ułóż na tackach do grillowania. Postaw na rozgrzanym ruszcie. Grilluj ok. 35 minut. Udekoruj gałązkami tymianku.

Cukinia z mozzarellą

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 20 dag mozzarelli
  • 40 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 pomidory
  • kilka gałązek bazylii
  • sól
  • pieprz

Pzygotowanie:

1. Cukinie umyj, odetnij końce i przekrój w poprzek na pół. Potem wydrąż, pozostawiając cienką warstwę miąższu na spodzie. Włóż do osolonego wrzątku, gotuj 5 minut. Wyjmij, osusz. Pomidory umyj, odkrój 8 plasterków, resztę pokrój w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj, pod- i pomidory. Duś ok. 15 minut. Ser pokrój w kostkę. Wrzuć do farszu. Przypraw do smaku.

2. Cukinie napełnij farszem. Ustaw w formie. Przykryj plasterkami pomidorów. Posyp solą oraz posiekaną bazylią. Zapiekaj ok. 10 minut w temp. 180°C. Udekoruj.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas