Faszerowane ziemniaki
Ziemniaki wyszoruj i osusz ręcznikiem papierowym.
Składniki na 4 porcje:
- 15 dag wędzonej wędliny
- 1 grubszy plasterek boczku
- 4 duże ładne ziemniaki
- 4 łyżki twardego pokruszonego sera owczego
- 1 łyżka ostrej musztardy, np. rosyjskiej
- szczypta kminku
- 2-3 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj i osusz ręcznikiem papierowym. Listki laurowe i ziele angielskie pokrusz (najlepiej w moździerzu), utrzyj z 2-3 łyżkami oleju. Ziemniaki posmaruj tą mieszanką i osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blaszce, piecz w 200°C przez ok. godzinę, do miękkości. Ostudź.
2. Boczek i wędlinę pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i krótko podsmaż. Zdejmij z ognia, dopraw musztardą, kminkiem, solą i pieprzem. Ziemniaki rozwiń, zetnij ich wierzch, wydrąż środek, wymieszaj go z wędliną i serem. Napełnij ziemniaki, posyp szczypiorkiem.
3. Zapiekaj kolejne 15 minut w 200°C pod przykryciem z folii aluminiowej.
Na szybko! Jeśli masz mało czasu, zamiast ziemniaków wykorzystaj kajzerki. Zetnij wierzch, wydrąż miąższ i napełnij nadzieniem.