Faszerowany boczek

Boczek nadziany soczystymi owocami to niecodzienne połączenie, która zachwyca smakiem. Doskonały zarówno na ciepło, jak i jako dodatek do kanapek.

Faszerowany boczek
Faszerowany boczek123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 duży płat boczku (1,5 kg)
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • kilka ząbków czosnku
  • 20 dag wiśni lub śliwek
  • sól, pieprz
  • majeranek
6 porcji

Sposób przygotowania:

1. Opłukany płat boczku natrzyj solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Ułóż na desce. Posmaruj z wierzchu musztardą i miodem, posyp posiekanym drobno czosnkiem.

2. Przygotuj i, ewentualnie, pozbaw pestek owoce (mrożone rozmroź, owoce z kompotu osącz). Ułóż je na mięsie, zwiń roladę. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym.

3. Piecz ok. 60 min pod przykryciem (w 180°C), a potem ok. 30 min bez przykrycia.

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?