Faszerowany kalafior

Kalafior w takiej wersji to prawdziwy hit! Zapiecz go z mięsem mielonym, warzywami i serem, a rodzina będzie zachwycona. Tak przygotowane danie możesz podać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Faszerowany kalafior
Faszerowany kalafior123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Oczyszczonego dokładnie kalafiora włóż w całości do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotuj 5-7 minut. Wyjmij ostrożnie, pozostaw do ocieknięcia. 

2. W tym czasie przygotuj farsz. Marchewkę oczyść, opłucz i zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Obierz i drobno poszatkuj cebulę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, krótko przesmaż. Zdejmij z patelni. 

3. Kajzerkę (może być czerstwa) rozdrobnij, zalej w miseczce mlekiem (ewentualnie wodą). Odstaw do namoczenia, odciśnij. Mięso (np. mieszane wieprzowo-wołowe) przełóż do większej miski. Dodaj przesmażoną cebulę, startą marchewkę, jajko oraz odciśniętą kajzerkę. 

4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Mięsny farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z majonezem. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. 

5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Przestudzonego kalafiora nafaszeruj mięsem, rozchylając ostrożnie różyczki. Ułóż go w naczyniu, posmaruj majonezem ze śmietaną i posyp serem. Przykryj folią. Piecz 50 min. Zdejmij folię, dopiekaj 10 min.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas