Faworki
Piecz faworki!

Składniki:
- 20 dag maki, - 3 żółtka, - szczypta soli, - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 łyżka spirytusu, - olej lub smalec do smażenia, - cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ją delikatnie ze śmietaną i w zagłębienie dodać żółtka, proszek do pieczenia, spirytus i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Wałkować partiami na dość cienkie placki i wycinać z nich fantazyjne wzory lub zwijać zwykle faworki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po obu stronach. Wyjmować na ręczniki papierowe aby osączyć nadmiar tłuszczu. Poprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania 1 h.