Faworki

Faworki, chruściki, chust - nazwy mogą być różne. Smak jest znany wszystkim. Chrupiące domowe ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem uwielbiają dzieci i dorośli.

Trudno poprzestać na jednej sztuce!
Trudno poprzestać na jednej sztuce!123RF/PICSEL

Mąkę łączymy ze śmietaną. Dodajemy żółtka, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz spirytus. Całość mieszamy. Wyrabiamy do czasu uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Ciasto rozbijamy przy pomocy wałka (przez kilka-kilkanaście minut), by je rozpłaszczyć, po czym zawijamy je i powtarzamy czynność. Rozbite ciasto wałkujemy cienko partiami.

Rozwałkowane ciasto kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 10 cm. Nacinamy środek każdego paska. Przez nacięcie przeciągamy koniec paska i wywijamy. Faworki smażymy w głębokim tłuszczu z oby dwóch stron (gotowe możemy odcisnąć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym), usmażone posypujemy cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas