Faworki
Faworki, chruściki, chust - nazwy mogą być różne. Smak jest znany wszystkim. Chrupiące domowe ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem uwielbiają dzieci i dorośli.

Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 3 żółtka jajek
- 1 łyżka spirytusu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- 1/2 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Mąkę łączymy ze śmietaną. Dodajemy żółtka, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz spirytus. Całość mieszamy. Wyrabiamy do czasu uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Ciasto rozbijamy przy pomocy wałka (przez kilka-kilkanaście minut), by je rozpłaszczyć, po czym zawijamy je i powtarzamy czynność. Rozbite ciasto wałkujemy cienko partiami.
Rozwałkowane ciasto kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 10 cm. Nacinamy środek każdego paska. Przez nacięcie przeciągamy koniec paska i wywijamy. Faworki smażymy w głębokim tłuszczu z oby dwóch stron (gotowe możemy odcisnąć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym), usmażone posypujemy cukrem pudrem.