Reklama

Reklama

Faworki

Faworki, chruściki, chust - nazwy mogą być różne. Smak jest znany wszystkim. Chrupiące domowe ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem uwielbiają dzieci i dorośli.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 żółtka jajek
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Mąkę łączymy ze śmietaną. Dodajemy żółtka, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz spirytus. Całość mieszamy. Wyrabiamy do czasu uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Ciasto rozbijamy przy pomocy wałka (przez kilka-kilkanaście minut), by je rozpłaszczyć, po czym zawijamy je i powtarzamy czynność. Rozbite ciasto wałkujemy cienko partiami.

Reklama

Rozwałkowane ciasto kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 10 cm. Nacinamy środek każdego paska. Przez nacięcie przeciągamy koniec paska i wywijamy. Faworki smażymy w głębokim tłuszczu z oby dwóch stron (gotowe możemy odcisnąć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym), usmażone posypujemy cukrem pudrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje