Faworki palce lizać! Nietypowy składnik wynosi je na wyższy poziom smaku
Lekkie, idealnie kruche i rozpływające się w ustach. Takie są faworki doskonałe, czyli nieodzowny element słodkiego świętowania tłustego czwartku w polskich domach. Te chrupiące łakocie przygotujesz zaledwie w kilka minut z produktów, które najpewniej masz już w domu. Wypróbuj nasz przepis, w którym znalazł się dodatkowy składnik, nadający faworkom niepowtarzalnego smaku.
Karnawałowe słodkości
Zapach oraz widok rumianych pączków posypanych cukrem pudrem lub polanych lukrem kojarzy się głównie z tradycją obchodzenia tłustego czwartku. W czasach przed chrześcijaństwem świętowano tak odejście zimy oraz powoli nadchodzącą wiosnę.
Obecnie tłusty czwartek przypomina o zbliżającym się końcu karnawału i początku Wielkiego Postu. W wielu domach prócz okrąglutkich pączków ze smakiem zajada się także faworki, zwane potocznie chruścikami. Te idealnie chrupiące słodkości w kilka chwil przygotujemy w domowych kuchniach, a składniki zbytnio nie obciążą domowego budżetu. Podczas tegorocznego karnawału polecamy wypróbowanie ich nieco zmienionej wersji, wzbogaconej dodatkowo o lubiany przez wielu gatunek orzechów.
Migdałowe faworki - składniki
Tradycyjnie przygotowywane faworki zyskały uznanie oraz wielbicieli we wszystkich częściach kraju. Jeśli jednak masz już dość tego, że za każdym razem smakują identycznie, w tym roku postaw na faworki z migdałami. Ich delikatnie orzechowy smak wpisze się w gusta wielu smakoszy. Choć jest to przysmak dość kaloryczny, warto skosztować go chociaż raz w roku. Sprawdź, czego potrzebujesz do ich wykonania.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 5 żółtek
- 6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- 1 l oleju
- cukier puder do posypania
Chruściki - przygotowanie
- Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie dodaj do niej zmielone migdały, żółtka, śmietanę, spirytus oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- W kolejnym kroku weź wałek i kilkukrotnie uderz w ciasto, za każdym razem składając je na pół. W ten sposób uwięzione w nim pęcherzyki powietrza wydostaną się na zewnątrz.
- Gotowe ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na cienki placek.
- Za pomocą noża lub specjalnego radełka wycinaj paski o szerokości ok. 3 cm. W każdym z nich zrób na środku podłużne nacięcie, a następnie przełóż przez nie jeden koniec i wywiń na drugą stronę.
- Do wysokiego garnka wlej olej i dobrze go rozgrzej. Po kilku minutach wrzuć do niego gotowe faworki i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
- Usmażone faworki wyciągnij łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Pozostaw je do ostygnięcia, a na koniec posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Sprawdź również: