Faworki palce lizać! Nietypowy składnik wynosi je na wyższy poziom smaku

Faworki na stałe wpisały się w obchody tłustego czwartku
Faworki na stałe wpisały się w obchody tłustego czwartku123RF/PICSEL

Karnawałowe słodkości

Zobacz również:

    Migdałowe faworki - składniki

    Dodatek migdałów nadaje faworkom niepowtarzalnego smaku
    Dodatek migdałów nadaje faworkom niepowtarzalnego smaku123RF/PICSEL
    • 250 g mąki pszennej
    • 50 g mielonych migdałów
    • 5 żółtek
    • 6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
    • 1 łyżka spirytusu
    • szczypta soli
    • 1 l oleju
    • cukier puder do posypania

    Chruściki - przygotowanie

    1. Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie dodaj do niej zmielone migdały, żółtka, śmietanę, spirytus oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
    2. W kolejnym kroku weź wałek i kilkukrotnie uderz w ciasto, za każdym razem składając je na pół. W ten sposób uwięzione w nim pęcherzyki powietrza wydostaną się na zewnątrz.
    3. Gotowe ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na cienki placek.
    4. Za pomocą noża lub specjalnego radełka wycinaj paski o szerokości ok. 3 cm. W każdym z nich zrób na środku podłużne nacięcie, a następnie przełóż przez nie jeden koniec i wywiń na drugą stronę.
    5. Do wysokiego garnka wlej olej i dobrze go rozgrzej. Po kilku minutach wrzuć do niego gotowe faworki i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
    6. Usmażone faworki wyciągnij łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Pozostaw je do ostygnięcia, a na koniec posyp cukrem pudrem. Smacznego!
    Hiszpańskie pałeczki - słodkie porras. Jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria