Faworki palce lizać! Nietypowy składnik wynosi je na wyższy poziom smaku

Lekkie, idealnie kruche i rozpływające się w ustach. Takie są faworki doskonałe, czyli nieodzowny element słodkiego świętowania tłustego czwartku w polskich domach. Te chrupiące łakocie przygotujesz zaledwie w kilka minut z produktów, które najpewniej masz już w domu. Wypróbuj nasz przepis, w którym znalazł się dodatkowy składnik, nadający faworkom niepowtarzalnego smaku.

Faworki na stałe wpisały się w obchody tłustego czwartku
Faworki na stałe wpisały się w obchody tłustego czwartku123RF/PICSEL

Karnawałowe słodkości

Zapach oraz widok rumianych pączków posypanych cukrem pudrem lub polanych lukrem kojarzy się głównie z tradycją obchodzenia tłustego czwartku. W czasach przed chrześcijaństwem świętowano tak odejście zimy oraz powoli nadchodzącą wiosnę.

Obecnie tłusty czwartek przypomina o zbliżającym się końcu karnawału i początku Wielkiego Postu. W wielu domach prócz okrąglutkich pączków ze smakiem zajada się także faworki, zwane potocznie chruścikami. Te idealnie chrupiące słodkości w kilka chwil przygotujemy w domowych kuchniach, a składniki zbytnio nie obciążą domowego budżetu. Podczas tegorocznego karnawału polecamy wypróbowanie ich nieco zmienionej wersji, wzbogaconej dodatkowo o lubiany przez wielu gatunek orzechów.

Migdałowe faworki - składniki

Dodatek migdałów nadaje faworkom niepowtarzalnego smaku
Dodatek migdałów nadaje faworkom niepowtarzalnego smaku123RF/PICSEL

Tradycyjnie przygotowywane faworki zyskały uznanie oraz wielbicieli we wszystkich częściach kraju. Jeśli jednak masz już dość tego, że za każdym razem smakują identycznie, w tym roku postaw na faworki z migdałami. Ich delikatnie orzechowy smak wpisze się w gusta wielu smakoszy. Choć jest to przysmak dość kaloryczny, warto skosztować go chociaż raz w roku. Sprawdź, czego potrzebujesz do ich wykonania.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 l oleju
  • cukier puder do posypania

Chruściki - przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie dodaj do niej zmielone migdały, żółtka, śmietanę, spirytus oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. W kolejnym kroku weź wałek i kilkukrotnie uderz w ciasto, za każdym razem składając je na pół. W ten sposób uwięzione w nim pęcherzyki powietrza wydostaną się na zewnątrz.
  3. Gotowe ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na cienki placek.
  4. Za pomocą noża lub specjalnego radełka wycinaj paski o szerokości ok. 3 cm. W każdym z nich zrób na środku podłużne nacięcie, a następnie przełóż przez nie jeden koniec i wywiń na drugą stronę.
  5. Do wysokiego garnka wlej olej i dobrze go rozgrzej. Po kilku minutach wrzuć do niego gotowe faworki i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  6. Usmażone faworki wyciągnij łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Pozostaw je do ostygnięcia, a na koniec posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Hiszpańskie pałeczki - słodkie porras. Jak je zrobić?Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas