Faworki siostry Anastazji nie mają sobie równych. Znikają z talerzy ekspresowo

Aktualizacja
Chruściki wykonane z przepisu Siostry Anastazji w mig znikną z talerza
Chruściki wykonane z przepisu Siostry Anastazji w mig znikną z talerzaEast News/Grzegorz Bukała123RF/PICSEL

Faworki - karnawałowy przysmak

Zobacz również:

    Kruche faworki z przepisu Siostry Anastazji

    Faworki Siostry Anastazji rozpływają się w ustach
    Faworki Siostry Anastazji rozpływają się w ustach123RF/PICSEL
    • 6 żółtek
    • 450 g mąki pszennej
    • 12 łyżek gęstej śmietany
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki spirytusu
    • szczypta soli
    • olej do smażenia
    • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
    1. Zaczynamy od wymieszania mąki z oddzielonymi żółtkami, szczypt soli, śmietaną, proszkiem do pieczenia oraz spirytusem.
    2. Starannie oraz przez dłuższy czas wyrabiamy ciasto. Raz na jakiś czas dobrze jest porządnie uderzyć je wałkiem, by na powierzchni pojawiły się pęcherzyki powietrza.
    3. Tak przygotowane ciasto dzielimy na części i wałkujemy je po kolei. Uważajmy na nadmierne podsypywanie stolnicy mąką - może za bardzo wysuszyć przygotowaną masę.
    4. Za pomocą zwykłego noża lub specjalnego radełka wycinamy paski i zabieramy się za formowanie faworków. By to zrobić, wystarczy naciąć pojedynczy pasek wzdłuż na środku, a następnie przełożyć przez powstałą szczelinę jeden koniec.
    5. W międzyczasie w wysokim garnku rozgrzewamy tłuszcz, na który następnie wrzucamy gotowe faworki i smażymy przez kilka minut do uzyskania złotego koloru z obu stron.
    6. Po usmażeniu dobrze jest położyć je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Na koniec wykładamy je na talerz, posypujemy mieszanką cukru pudru oraz cukru waniliowego.

    Szczypta ciekawostek

    Ekspresowe ciastka z cynamonemInteria KulinariaInteria Kulinaria