Filet z kaczki z jabłkami
Nie masz czasu na kilkudniowe przygotowania do rodzinnej uczty? Oto przepis, z którym uporasz się w ciągu jednego dnia

Składniki
- 3 filety z kaczki (po ok. 35 dag każdy)
- 3 jabłka
- 6 łyżek konfitury żurawinowej do mięsa
- sól
- pieprz
- suszony majeranek
- 2–3 łyżki marmolady pomarańczowej (albo miodu lipowego wymieszanego z odrobiną sosu sojowego) do posmarowania mięsa
- rukola do dekoracji
1. Filety opłucz i wytrzyj do sucha. Skórkę ponacinaj w drobne romby. Uważaj przy tym, aby nie naciąć mięsa. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 st. C. Filety z kaczki ułóż skórą do dołu na zimnej patelni. Podpal ogień i ustaw na średni płomień. 2. Mięso smaż powoli, dzięki temu tłuszcz będzie się lepiej wytapiał przez ponacinaną skórkę. Po ok. 8 minutach smażenia, kiedy skórka się zrumieni i stanie się chrupiąca, filety przewrócić na drugą stronę. Nie używaj do tego widelca, aby nie ponakłuwać filetów. Potem smaż je dalej jeszcze przez 2 minuty. Pod koniec oprósz solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. 3. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Potem cząstki jabłek pokrój w plasterki. Posyp je solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Filety pokrój w plastry. W żaroodpornym naczyniu ułóż na przemian plastry mięsa i owoców. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po 5 minutach pieczenia mięso posmaruj marmoladą (ew. miodem z sosem sojowym). Podawaj z konfiturą żurawinową. Gotowe danie udekoruj listkami rukoli.