Fingerfood na karnawałowe przyjęcie!
Przygotuj modne zakąski!

Minipaszteciki z cielęcym ragout
Składniki na 24 porcje:
- 4,5 g suszonych prawdziwków
- 500 g cielęciny
- 1 marchewka
- 1 średniej wielkości cebula
- 15-20 g sklarowanego masła
- sól, pieprz
- 200 ml zredukowanego bulionu cielęcego
- 150 ml wytrawnego wina białego
- 50 g mrożonego groszku
- kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 g śmietany kremówki
- 2 opakowania foremek koktajlowych z ciasta francuskiego (można też użyć ciasta francuskiego, wykładając nim formę do muffin)
- pół pęczka trybulki

Czas przygotowania 105 minut
Jedna porcja zawiera 250 kJ/60 kcal

Pralinki serowe
Składniki na 10 porcji:
- 3 łyżki sezamu
- 50 g różnych ziaren i orzechów (np. słonecznika, pestek dyni)
- 200 g sera feta
- 200 g śmietankowego twarożku
- łyżka oliwy
- 5-7 gałązek bazylii
Przygotowanie:
Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, ziarna posiekać. Sery i oliwę wyrobić za pomocą robota kuchennego. Uformować 40 małych kulek. 20 z nich obtoczyć w sezamie, 20 w mieszance. Podawać na listku bazylii
Czas przygotowania 25 minut
Jedna porcja zawiera 630 kJ/150 kcal

Mini muffinki
Składniki na 12 sztuk:
- 75 g czerwonej papryki
- 50 g zielonej cebulki
- 75 g sera żółtego
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 250 g śmietany
- 175 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Paprykę i cebulkę drobno pokroić, ser zetrzeć. Masło utrzeć z solą i cukrem na kremowa masę, dodać jaka, 100 g śmietany. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać paprykę i cebulkę. Ciasto nakładać do formy na muffiny i piec w 175 st. C przez ok. 20 minut.
Dekorować śmietaną, papryką i cebulką.
Czas przygotowania 40 minut
Jedna porcja zawiera 460 kJ/110 kcal

Sałatka jajeczna
Składniki na 10 porcji:
- 8 jaj
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 200 g majonezu
- 300 g jogurtu naturalnego
- 200 g krewetek (gotowych do spożycia)
- 2 minisałaty rzymskie.
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, jedno odłożyć do dekoracji, resztę drobno pokroić. Majonez zmieszać z jogurtem, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać, posiekany czosnek, szczypiorek, jajka i krewetki. Do małych naczynek nakładać po listku minisałaty i sałatkę dekorować kawałkiem jajka i szczypiorkiem.
Czas przygotowania 25 minut
Jedna porcja zawiera 1260 kJ/301 kcal

Sandwich wykwintny
Składniki na 10 porcji:
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 awokado
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 125 g kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
- chili
- 10 kromek pieczywa tostowego bez skórki
- 300 g cienko pokrojonej szynki
Przygotowanie:
Miąższ awokado, czosnek, sok z limonki i oliwę zmiksować, dodać śmietankę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i chili. Tosty opiec w tosterze. Z jednej strony posmarować kremem z awokado. Na 5 kromkach ułożyć szynkę, przykryć pozostałymi kromkami, przekrawać po przekątnej.
Czas przygotowania 25 minut
Jedna porcja zawiera 1300 kJ/310 kcal

Mini frykadelki
Składniki na 10 porcji:
- 1 czerstwa bułka
- 2 cebule
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 100 g oliwek nadziewanych papryką
- 500 g metki
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 jajka
- 2-3 łyżki musztardy
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 30 pomidorków koktajlowych
- 2 opakowania minimozzarelli
- olej do blachy
- 30 wykałaczek
Przygotowanie:
Metkę i mięso wymieszać wraz z namoczoną i odciśniętą bułką, drobno pokrojonymi: cebulą, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz jajkiem solą, musztardą i pieprzem. Wyrobić masę, uformować 30 kulek umieścić ją na posmarowanej olejem blasze i wstawić do piekarnika (200 st. C) na ok. 25 minut. Na wykałaczki nadziewać po kulce mozzarella, pomidorku i frykadelce.
Czas przygotowania 50 minut
Jedna porcja zawiera 1630 kJ/389 kcal