Fingerfood na karnawałowe przyjęcie!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Minipaszteciki z cielęcym ragout

  • 4,5 g suszonych prawdziwków
  • 500 g cielęciny
  • 1 marchewka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 15-20 g sklarowanego masła
  • sól, pieprz
  • 200 ml zredukowanego bulionu cielęcego
  • 150 ml wytrawnego wina białego
  • 50 g mrożonego groszku
  • kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g śmietany kremówki
  • 2 opakowania foremek koktajlowych z ciasta francuskiego (można też użyć ciasta francuskiego, wykładając nim formę do muffin)
  • pół pęczka  trybulki
 
 123RF/PICSEL
 
 123RF/PICSEL

Pralinki serowe

  • 3 łyżki sezamu
  • 50 g różnych ziaren i orzechów (np. słonecznika, pestek dyni)
  • 200 g sera feta
  • 200 g śmietankowego twarożku
  • łyżka oliwy
  • 5-7 gałązek bazylii
 
 123RF/PICSEL

Mini muffinki

  • 75 g czerwonej papryki
  • 50 g zielonej cebulki
  • 75 g sera żółtego
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 250 g śmietany
  • 175 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

 
 123RF/PICSEL

Sałatka jajeczna

  • 8 jaj
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g majonezu
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 200 g krewetek (gotowych do spożycia)
  • 2 minisałaty rzymskie.
  • sól, pieprz, cukier
 
 123RF/PICSEL

Sandwich wykwintny

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 awokado
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
  • chili
  • 10 kromek pieczywa tostowego bez skórki
  • 300 g cienko pokrojonej szynki
 
 123RF/PICSEL

Mini frykadelki

  • 1 czerstwa bułka
  • 2 cebule
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 100 g oliwek nadziewanych papryką
  • 500 g metki
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 30 pomidorków koktajlowych
  • 2 opakowania minimozzarelli
  • olej do blachy
  • 30 wykałaczek
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?