Reklama

Reklama

Fingerfood na karnawałowe przyjęcie!

Przygotuj modne zakąski!



 

Minipaszteciki z cielęcym ragout

Składniki na 24 porcje:


Reklama

  • 4,5 g suszonych prawdziwków
  • 500 g cielęciny
  • 1 marchewka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 15-20 g sklarowanego masła
  • sól, pieprz
  • 200 ml zredukowanego bulionu cielęcego
  • 150 ml wytrawnego wina białego
  • 50 g mrożonego groszku
  • kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g śmietany kremówki
  • 2 opakowania foremek koktajlowych z ciasta francuskiego (można też użyć ciasta francuskiego, wykładając nim formę do muffin)
  • pół pęczka  trybulki
Grzyby zalać 0,25 l gorącej wody. Mięso, marchewkę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na sklarowanym maśle smażyć najpierw mięso, a następnie warzywa. Z powrotem dodać mięso i doprawić solą i pieprzem. Wlać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, bulion i wino. Gotować 45 minut pod przykryciem. Gotowe ragout ostudzić, wstawić do zamrażalnika, zamrozić, a następnie wstawić do lodówki, aby odtajało przez noc. Dodać groszek, zagotować, zaciągnąć śmietaną. Gotować jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem. Foremki koktajlowe ustawić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 150 st. C na 8-10 minut. Gorące foremki napełniać gotowym ragout, dekorować trybulką.



Czas przygotowania 105 minut

Jedna porcja zawiera 250 kJ/60 kcal

 

Pralinki serowe

Składniki na 10 porcji:

  • 3 łyżki sezamu
  • 50 g różnych ziaren i orzechów (np. słonecznika, pestek dyni)
  • 200 g sera feta
  • 200 g śmietankowego twarożku
  • łyżka oliwy
  • 5-7 gałązek bazylii
 

Przygotowanie:

Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, ziarna posiekać. Sery i oliwę wyrobić za pomocą robota kuchennego. Uformować 40 małych kulek. 20 z nich obtoczyć w sezamie, 20 w mieszance. Podawać na listku bazylii


Czas przygotowania 25 minut

Jedna porcja zawiera 630 kJ/150 kcal

 

Mini muffinki

Składniki na 12 sztuk:

  • 75 g czerwonej papryki
  • 50 g zielonej cebulki
  • 75 g sera żółtego
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 250 g śmietany
  • 175 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Paprykę i cebulkę drobno pokroić, ser zetrzeć. Masło utrzeć z solą i cukrem na kremowa masę, dodać jaka, 100 g śmietany. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać paprykę i cebulkę. Ciasto nakładać do formy na muffiny i piec w 175 st. C przez ok. 20 minut.

Dekorować śmietaną, papryką i cebulką.

 
Czas przygotowania 40 minut

Jedna porcja zawiera 460 kJ/110 kcal

 



Sałatka jajeczna

Składniki na 10 porcji:

  • 8 jaj
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g majonezu
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 200 g krewetek (gotowych do spożycia)
  • 2 minisałaty rzymskie.
  • sól, pieprz, cukier

  Przygotowanie:

  Jajka ugotować na twardo, jedno odłożyć do dekoracji, resztę drobno pokroić. Majonez zmieszać z jogurtem, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać, posiekany czosnek, szczypiorek, jajka i krewetki. Do małych naczynek nakładać po listku minisałaty i sałatkę dekorować kawałkiem jajka i szczypiorkiem.

 
Czas przygotowania 25 minut

Jedna porcja zawiera 1260 kJ/301 kcal

 


 

Sandwich wykwintny

Składniki na 10 porcji:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 awokado
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
  • chili
  • 10 kromek pieczywa tostowego bez skórki
  • 300 g cienko pokrojonej szynki

 

Przygotowanie:

Miąższ awokado, czosnek, sok z limonki i oliwę zmiksować, dodać śmietankę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i chili. Tosty opiec w tosterze. Z jednej strony posmarować kremem z awokado. Na 5 kromkach ułożyć szynkę, przykryć pozostałymi kromkami, przekrawać po przekątnej.


Czas przygotowania 25 minut

Jedna porcja zawiera 1300 kJ/310 kcal


 

 

Mini frykadelki

Składniki na 10 porcji:

  • 1 czerstwa bułka
  • 2 cebule
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 100 g oliwek nadziewanych papryką
  • 500 g metki
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 30 pomidorków koktajlowych
  • 2 opakowania minimozzarelli
  • olej do blachy
  • 30 wykałaczek

  Przygotowanie:

 Metkę i mięso wymieszać wraz z namoczoną i odciśniętą bułką, drobno pokrojonymi: cebulą, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz jajkiem solą, musztardą i pieprzem. Wyrobić masę, uformować 30 kulek umieścić ją na posmarowanej olejem blasze i wstawić do piekarnika  (200 st. C) na ok. 25 minut. Na wykałaczki nadziewać po kulce mozzarella, pomidorku i frykadelce.


Czas przygotowania 50 minut

Jedna porcja zawiera 1630 kJ/389 kcal





 




 


 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje