Fioletowe łódeczki z mięsem i owocem granatu
Bakłażany przekrój wzdłuż, ułóż na blasze i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C.
Składniki dla 4 osób:
- 2 bakłażany
- 20 dag mięsa mielonego wołowego
- pół szklanki kaszy gryczanej
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- szczypta chilli czerwona papryka
- 4 łyżki pestek granatu
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- rukola do dekoracji
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany przekrój wzdłuż, ułóż na blasze i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C. Zagotuj osoloną szklankę wody z łyżeczką oleju, wsyp kaszę, przemieszaj. Zmniejsz gaz, gotuj kwadrans na wolnym ogniu pod przykryciem, zdejmij z ognia. Garnek z kaszą zawiń w ciepły koc, odstaw na godzinę. Kaszę możesz w ten sposób przygotować rano.
2. Paprykę pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż mięso, przypraw słodką papryką, papryką chilli, solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną paprykę i kaszę, przemieszaj. Do bakłażanów nakładaj farsz, posyp orzeszkami i pestkami granatu, zapiekaj przez 20 minut w temp. 190°C. Dekoruj listkami rukoli.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny