Fioletowe ziemniaki: Pomagają schudnąć i chronią przed rakiem

Przypominają podłużne buraki i podobnie do nich smakują, ale jednak burakami nie są. Wykazują szereg właściwości prozdrowotnych i chronią nasz organizm przed wieloma chorobami. Mowa o fioletowych ziemniakach, które pochodzą z Chile i Peru, choć obecnie na szeroką skalę uprawiane są we Francji. Znajdziemy je w dobrze zaopatrzonych supermarketach i bazarkach ze zdrową żywnością. Warto włączyć je do diety. Są niedrogie, mniej kaloryczne niż tradycyjne ziemniaki i pasują do wielu potraw. Przyjrzyjmy się bliżej ich właściwościom.

article cover
©123RF/PICSEL

Wartość odżywcza fioletowych ziemniaków

©123RF/PICSEL

Co cennego dla naszego organizmu znajdziemy w fioletowych ziemniakach? Przede wszystkim sporo błonnika, który - jak wiadomo - korzystnie wpływa na procesy trawienne i przyspiesza spalanie tłuszczu. Poza tym zawierają one również duże ilości potasu, magnezu, żelaza, wapnia, a także witamin: A, B1, B2, B3, B6 oraz C. Fioletowe ziemniaki bogate są również w karotenoidy i kwas fenolowy, które pozytywnie wpływają na krążenie krwi i wykazują zdolność zmniejszania ciśnienia. A co jeszcze fioletowe ziemniaki mogą zaoferować naszemu zdrowiu? Oto ich najważniejsze właściwości.

Właściwości fioletowych ziemniaków

©123RF/PICSEL

Poprawiają trawienie i wspomagają odchudzanie

Fioletowe ziemniaki są zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne i zawierają o wiele więcej błonnika. Stąd bardzo korzystnie wpływają na przemianę materii. Jedzone regularnie pomogą również pozbyć się zbędnych kilogramów. Można jeść je w przeróżnej postaci.

Działają przeciwzapalnie

Fioletowym ziemniakom udowodniono również działanie przeciwzapalne, a to za sprawą obecnych w nich antocyjanów. Regularnie jedzone fioletowe ziemniaki poprawiają również krążenie krwi w organizmie i pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy - wzmacniają serce i zmniejszają ryzyko zawału.

Hamują rozwój nowotworów

Fioletowe ziemniaki to również bogate źródło polifenoli, które hamują rozwój wielu przewlekłych chorób, w tym nowotworów. Badania potwierdzają, że ich regularne jedzenie kilkakrotnie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego czy trzustki. To ważny powód, dla którego warto włączyć je do swojej diety.

Jak je jeść?

©123RF/PICSEL

Fioletowe ziemniaki możemy dodawać do różnych potraw i przygotowywać w podobny sposób, jak te tradycyjne. Fenomenalnie smakują upieczone w piekarniku z dodatkiem ziół. W takiej formie można jeść je razem z mięsem lub jako dodatek do sałatek. W każdej postaci świetnie smakują i oryginalnie się prezentują.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas