Reklama

Reklama

Fish pie

Rybna zapiekanka piątkowa jest tak sycąca, że z powodzeniem zastępuje dwa dania obiadowe. Przypadnie do gustu każdemu, nie tylko miłośnikom morskich smaków.

Składniki

  • 500 g filetów z białej ryby (np. morszczuka, mintaja lub dorsza)
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka masła
  • oliwa z oliwek do naczynia żaroodpornego
  • kurkuma
  • majeranek
  • papryka słodka lub ostra
  • przyprawa do ryb
  • ew. przyprawa do ziemniaków
  • zielenina do dekoracji
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 150 ml mleka 3,2 proc.
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • garść startego żółtego sera + ok. 100 g do posypania wierzchu
  • sól, pieprz

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, lekko studzimy. Dodajemy łyżeczkę masła, łyżeczkę mleka, przyprawy (po większej szczypcie kurkumy, papryki, majeranku, ew. przyprawy do ziemniaków i odrobinę soli), łączymy wszystko razem, ziemniaki ugniatamy tłuczkiem lub widelcem.

2. W rondelku rozpuszczamy łyżeczkę masła na małym ogniu, dodajemy łyżeczkę mąki, łączymy, dolewamy 150 ml mleka, gotujemy często mieszając, gdy sos lekko zgęstnieje, dodajemy starty ser oraz po szczypcie soli i pieprzu, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia.

3. Rybę oczyszczamy, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do ryb. Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą, wykładamy warstwę pokrojonej ryby, zalewamy ciepłym sosem, dokładamy warstwę ziemniaczaną, formując kulki. Wierzch posypujemy startym serem.

4. Zapiekankę umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Po wyjęciu dekorujemy zieleniną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje