Fish pie
Rybna zapiekanka piątkowa jest tak sycąca, że z powodzeniem zastępuje dwa dania obiadowe. Przypadnie do gustu każdemu, nie tylko miłośnikom morskich smaków.
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, lekko studzimy. Dodajemy łyżeczkę masła, łyżeczkę mleka, przyprawy (po większej szczypcie kurkumy, papryki, majeranku, ew. przyprawy do ziemniaków i odrobinę soli), łączymy wszystko razem, ziemniaki ugniatamy tłuczkiem lub widelcem.
2. W rondelku rozpuszczamy łyżeczkę masła na małym ogniu, dodajemy łyżeczkę mąki, łączymy, dolewamy 150 ml mleka, gotujemy często mieszając, gdy sos lekko zgęstnieje, dodajemy starty ser oraz po szczypcie soli i pieprzu, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia.
3. Rybę oczyszczamy, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do ryb. Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą, wykładamy warstwę pokrojonej ryby, zalewamy ciepłym sosem, dokładamy warstwę ziemniaczaną, formując kulki. Wierzch posypujemy startym serem.
4. Zapiekankę umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Po wyjęciu dekorujemy zieleniną.