Flammkuchen (tarte flambée) z ziołami serkiem kozim i figami
Alzacka wersja pizzy.
Drożdże pokruszyć i mieszać z cukrem, aż staną się płynne. Mąkę, pół łyżeczki soli, 6 łyżek oleju i 300 ml letniej wody umieścić w misce, dodać drożdże i natychmiast wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto odstawić pod przykryciem na 30 minut. Sok pomarańczowy zagotować i zredukować o jedną czwartą, ostudzić. Figi umyć i porozkrawać na cząstki.
Z ziół oberwać listki, pokroić. Twarożek wyrobić z mlekiem, dodać zioła(część odłożyć do dekoracji), doprawić solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 8 części i jeszcze raz wyrobić. Każdą porcję ciasta rozwałkować na krążek o średnicy ok 20 cm. Na wyłożonych papierem blachach układać po 2 placki, smarować je twarożkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 225 st. C przez 10-12 minut. Skoncentrowany sok pomarańczowy wymieszać z miodem. Doprawić solą i pieprzem. Po kropli dodawać 4 łyżki oleju, cały czas mieszając. Gotowe ciasto podawać z resztą ziół, sosem pomarańczowo miodowym i figami.