Focaccia z winogronami
Ten włoski przysmak skradnie wasze serca!

Składniki
- 500 g mąki typu 0
- 25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suchych 7 g)
- 300 ml ciepłej wody (nie wrzącej!)
- 5 łyżek oliwy (plus oliwa do polania)
- sól
- szczypta cukru
- 2-3 młode zielone cebulki
- winogrona
- szczypta soli
- oliwa
- oregano
12 porcji
Sposób przygotowania
1. Wlej wodę do miski, dodaj drożdże, szczyptę cukru i kilka łyżek mąki. Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Odstaw na 15 minut. 2. Dodaj sól. Mieszając dłonią, powoli dodawaj mąkę. Kiedy ciasto zacznie się odklejać od brzegów miski, dodaj oliwę i wymieszaj. 3. Przełóż ciasto na blat i zagnieć. Powinno być miękkie i sprężyste. Jeśli mocno klei się do rąk, podsyp je odrobiną mąki. Posmaruj je oliwą i odstaw, aby wyrosło (powinno podwoić objętość). 4. Rozciągnij ciasto na cienki placek (nie wałkuj), zostaw na 5 minut. Cebulkę pokrój w krążki i ułóż na cieście. Dociśnij. Poukładaj winogrona. Posól i polej oliwą. Piecz 20 minut, aż brzegi się zrumienią (200 st. C). Posyp oregano.