Reklama

Reklama

Focaccia z winogronami

Ten włoski przysmak skradnie wasze serca!

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 500 g mąki typu 0
  • 25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suchych 7 g)
  • 300 ml ciepłej wody (nie wrzącej!)
  • 5 łyżek oliwy (plus oliwa do polania)
  • sól
  • szczypta cukru
  • 2-3 młode zielone cebulki
  • winogrona
  • szczypta soli
  • oliwa
  • oregano

Sposób przygotowania

1. Wlej wodę do miski, dodaj drożdże, szczyptę cukru i kilka łyżek mąki. Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Odstaw na 15 minut. 

2. Dodaj sól. Mieszając dłonią, powoli dodawaj mąkę. Kiedy ciasto zacznie się odklejać od brzegów miski, dodaj oliwę i wymieszaj. 

3. Przełóż ciasto na blat i zagnieć. Powinno być miękkie i sprężyste. Jeśli mocno klei się do rąk, podsyp je odrobiną mąki. Posmaruj je oliwą i odstaw, aby wyrosło (powinno podwoić objętość). 

4. Rozciągnij ciasto na cienki placek (nie wałkuj), zostaw na 5 minut. Cebulkę pokrój w krążki i ułóż na cieście. Dociśnij. Poukładaj winogrona. Posól i polej oliwą. Piecz 20 minut, aż brzegi się zrumienią (200 st. C). Posyp oregano. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje