Fondue czekoladowe
Umyj truskawki i osusz je na ręczniku papierowym. Nie usuwaj szypułek.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
- 2/3 szklanki kremówki
- 2 łyżki likieru orzechowego (może być nalewka orzechowa)
- 250 g dużych, dojrzałych truskawek
Sposób przygotowania:
1. Umyj truskawki i osusz je na ręczniku papierowym. Nie usuwaj szypułek.
2. Czekoladę i kremówkę przełóż do żaroodpornego naczynia (najlepiej do miseczki od fondue). Zagotuj wodę w szerokim rondlu, zmniejsz ogień. Włóż do wrzątku naczynie z czekoladą i śmietaną (najlepiej, aby woda sięgała nie wyżej niż do wysokości 2/3 naczynia).
3. Podgrzewaj, mieszając, aby czekolada się rozpuściła i połączyła ze śmietaną. Dodaj likier orzechowy.
4. Zapal tea-light w podgrzewaczu od fondue. Naczynie z rozpuszczoną czekoladą przestaw ostrożnie (w rękawicach) na podgrzewacz.
5. Nadziewaj truskawki na szpadki od fondue i maczaj je w czekoladzie. Czekoladę od czasu do czasu mieszaj, aby dłużej pozostała gorąca.
Czas przygotowania: 5 min.