Fondue serowe
Dla miłośników dań serowych!

Składniki
- ser np. Szwajcar Serenada - 300 g
- ser Bursztyn np. Skarby Serowara - 200 g
- wędzony boczek - 100 g
- cebula - 1 szt
- świeży szczypiorek
- chili - 1 szt
- czosnek - 1 duży ząbek
- białe wino - 250 ml
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- dodatki
- świeża bagietka
- grzanki z oliwą i czosnkiem
Sposób przygotowania
Drobno posiekany boczek przesmażamy, aż wytopi się tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę oraz chili, rumienimy. Zmiażdżonym czosnkiem nacieramy naczynie do fondue (resztę zostawiamy w środku), wlewamy wino, podgrzewamy. Dodajemy drobno starty ser i cały czas mieszamy drewnianą łyżką. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajmy przesmażoną cebulkę z boczkiem i chili. Wrzucamy szczypior oraz świeże zioła. Podajemy gorące!
Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji programu Masterchef.