Fondue serowe

Dla miłośników dań serowych!

Składniki

  • ser np. Szwajcar Serenada - 300 g
  • ser Bursztyn np. Skarby Serowara - 200 g
  • wędzony boczek - 100 g
  • cebula - 1 szt
  • świeży szczypiorek
  • chili - 1 szt
  • czosnek - 1 duży ząbek
  • białe wino - 250 ml
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Składniki - dodatki

  • świeża bagietka
  • grzanki z oliwą i czosnkiem

Sposób przygotowania

Drobno posiekany boczek przesmażamy, aż wytopi się tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę oraz chili, rumienimy. Zmiażdżonym czosnkiem nacieramy naczynie do fondue (resztę zostawiamy w środku), wlewamy wino, podgrzewamy. Dodajemy drobno starty ser i cały czas mieszamy drewnianą łyżką. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajmy przesmażoną cebulkę z boczkiem i chili. Wrzucamy szczypior oraz świeże zioła. Podajemy gorące!

Reklama

Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji programu Masterchef.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje