Fondue z różnych gatunków sera
Pamiętajmy, że sery to nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także cenne źródło witamin i minerałów potrzebnych nam na co dzień. Aby wypróbować ich jak najwięcej proponujemy skorzystać z przepisu na pyszne i aromatyczne fondue z różnych gatunków sera!

Składniki
- 200 g sera Gorgonzola (lub Rokpol)
- 300 g sera Gouda np. MSM Mońki w bloku
- 200 g sera Cheddar
- ząbek czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- ½ szklanki śmietany 18%
- łyżeczka masła
- zioła – rozmaryn, tymianek, majeranek
- pieczywo pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania
Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu aksamitnej masy serowej przelewamy zawartość rondelka do kociołka na fondue. Na patyczki nabijamy pokrojone w kostkę pieczywo i maczamy w serze. Smacznego!