Reklama

Reklama

Francuska tarta

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło.

Składniki na 6 porcji:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 50 dag pomidorków
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczonego drobiu (kurczaka, kaczki, indyka)
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 garści listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie szybko rękoma zagnieć ciasto, dodając stopniowo wodę. Z ciasta uformuj kulę, zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Kawałki pieczonego drobiu pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż mięso. Smaż przez 2-3 minuty. Wystudź.

2. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wymieszaj go ze śmietaną oraz jajkami. Dodaj mięso z cebulką. Masę przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

3. Pomidory umyj, pokrój na połówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Placek przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Na środku rozsmaruj masę z mięsem. Przykryj połówkami pomidorów. Brzegi zawiń do środka. Wierzch posyp solą, pieprzem i połową bazylii. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200°C. Piecz przez 40-45 minut. Przed podaniem posyp resztą bazylii.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje