Francuska tarta
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło.
Składniki na 6 porcji:
- 20 dag mąki
- 10 dag zimnego masła
- 3 łyżki zimnej wody
- 50 dag pomidorków
- 1 cebula
- 20 dag pieczonego drobiu (kurczaka, kaczki, indyka)
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- 15 dag żółtego sera
- 2 garści listków bazylii
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie szybko rękoma zagnieć ciasto, dodając stopniowo wodę. Z ciasta uformuj kulę, zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Kawałki pieczonego drobiu pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż mięso. Smaż przez 2-3 minuty. Wystudź.
2. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wymieszaj go ze śmietaną oraz jajkami. Dodaj mięso z cebulką. Masę przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3. Pomidory umyj, pokrój na połówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Placek przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Na środku rozsmaruj masę z mięsem. Przykryj połówkami pomidorów. Brzegi zawiń do środka. Wierzch posyp solą, pieprzem i połową bazylii. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200°C. Piecz przez 40-45 minut. Przed podaniem posyp resztą bazylii.