Francuski tort orzechowy (Gâteau le Succès)
Przepyszny tort makaronikowy z orzechową masą.
Składniki:
- 6 białek
- 300g + 1 łyżka cukru
- 75 mielonych migdałów
- 75 mielonych orzechów laskowych
- 75 g orzechów lakowych
- 180 g masła
- Cukier puder
Przygotowanie:
4 białka ubić na sztywną pianę, dosypując 175 g cukru. Wmieszać mielone migdały i orzechy.
Za pomocą szprycy nałożyć masę ma wyłożoną papierem do pieczenia blachę tak, aby powstały 2 krążki o średnicy 21 cm. W rozgrzanym piekarniku (175 st. C) piec 15-20 minut.
Orzechy posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. W rondelku skarmelizować 125 g cukru, dodając 3 łyżki wody. Dodać orzechy i mieszać 1 minutę. Karmel wyłożyć na papier do pieczenia i ostudzić, drobno posiekać.
Przygotować syrop ze 100 g cukru i 4 łyżek wody. 2 białka ubić na sztywna pianę dodając 1 łyżkę cukru, a następnie wlewając syrop.
Masło i 50 g skarmelizowanych orzechów utrzeć na kremową masę za pomocą robota kuchennego, wmieszać pianę. Spód tortu umieścić w pierścieniu tortownicy, nałożyć krem i kolejna warstwę ciasta, posypać pozostałymi orzechami.
Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.