Francuski tort orzechowy (Gâteau le Succès)

Przepyszny tort makaronikowy z orzechową masą.

Składniki:

  • 6 białek
  • 300g + 1 łyżka cukru
  • 75 mielonych migdałów
  • 75 mielonych orzechów laskowych
  • 75 g orzechów lakowych
  • 180 g masła
  • Cukier puder

Reklama

Przygotowanie:

4 białka ubić na sztywną pianę, dosypując 175 g cukru. Wmieszać mielone migdały i orzechy.

Za pomocą szprycy nałożyć masę ma wyłożoną papierem do pieczenia blachę tak, aby powstały 2 krążki o średnicy 21 cm. W rozgrzanym piekarniku (175 st. C) piec 15-20 minut.

 Orzechy posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. W rondelku  skarmelizować 125 g cukru, dodając 3 łyżki wody. Dodać orzechy i mieszać 1 minutę. Karmel wyłożyć na papier do pieczenia i ostudzić, drobno posiekać.

Przygotować syrop ze 100 g cukru i 4 łyżek wody. 2 białka ubić na sztywna pianę dodając 1 łyżkę cukru, a następnie wlewając syrop.

Masło i 50 g skarmelizowanych orzechów utrzeć na kremową masę za pomocą robota kuchennego, wmieszać pianę. Spód tortu umieścić w pierścieniu tortownicy, nałożyć krem i kolejna warstwę ciasta, posypać pozostałymi orzechami.

Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Dowiedz się więcej na temat: Francuski tort orzechowy (Gâteau le Succès )

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje