Francuskie poduszeczki w czekoladzie
Ciasto francuskie wyjmij na blat i pozostaw, by rozmroziło się w temperaturze pokojowej.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 duże op. mrożonego ciasta francuskiego
- 3 morele albo 3 małe brzoskwinie
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 5 dag białej czekolady
- 10 dag kremu orzechowego typu nutella (powinien mieć temperaturę pokojową)
- 4 łyżek dość drobno posiekanych migdałów
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie wyjmij na blat i pozostaw, by rozmroziło się w temperaturze pokojowej. Morele zalej w misce wrzątkiem. Po 3 minutach wyjmij je łyżką cedzakową, przełóż na durszlak i polej zimną wodą. Dokładnie osącz, zdejmij skórkę. Owoce przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ potnij w plasterki.2. Połowę gorzkiej czekolady zetrzyj grubo na tarce. Wymieszaj z kremem orzechowym (w wersji dla dorosłych możesz dodać 2 łyżki likieru czekoladowego, kawowego albo migdałowego).3. Rozmrożone ciasto rozwiń i pokrój na 12 jednakowej wielkości kwadratów. Ich brzegi posmaruj rozmąconym białkiem jajka. Na środek każdego nałóż po porcji kremu orzechowo-czekoladowego i obłóż plasterkami moreli. Kwadraty złóż na pół, mocno dociśnij brzegi. Wiechrzy powstałych bułeczek posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp migdałami. Ułóż bułki na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 20 min w 220 st. Ostudź na kratce kuchennej. Pozostałe czekolady połam, stop w kąpieli wodnej, przestudź. Udekoruj polewą poduszeczki.Czas przygotowania: 60 minut