Reklama

Reklama

Frittata

Czyli lepsza wersja jajecznicy!

Właściwie do jej przygotowania wystarczy kilka jajek i spora ilość warzyw. Najlepiej sprawdzą się śniadaniowe klasyki, zwykle dodawane do jajecznicy czyli: cebula, pomidory, pieczarki, papryka... Jednak frittata z dodatkiem szpinaku czy brokułów, to też świetny pomysł, wszystko zależy od twojego smaku i fantazji.

Frittatę możesz podać albo jako samodzielne danie - krojąc ja w kostki i układając porcje na talerzach, albo potraktować ją jako "wsad" do kanapki i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.

Oto przepis na przykładową frittatę, który możesz modyfikować:

Reklama

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 garście liści szpinaku
  • 2 pomidory
  • Oliwa z oliwek
  • Starty ser żółty
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka wybić do miski, roztrzepać, doprawić solą i pieprzem.

Pomidory pokroić w plastry.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie położyć na nic liście szpinaku i pomidory, lekko podsmażyć. Wlać jajka i smażyć 2 minuty, nie mieszać.

Patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 st. I piec przez 15 minut. Na końcu posypać startym serem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje