Frittata
Czyli lepsza wersja jajecznicy!
Właściwie do jej przygotowania wystarczy kilka jajek i spora ilość warzyw. Najlepiej sprawdzą się śniadaniowe klasyki, zwykle dodawane do jajecznicy czyli: cebula, pomidory, pieczarki, papryka... Jednak frittata z dodatkiem szpinaku czy brokułów, to też świetny pomysł, wszystko zależy od twojego smaku i fantazji.
Frittatę możesz podać albo jako samodzielne danie - krojąc ja w kostki i układając porcje na talerzach, albo potraktować ją jako "wsad" do kanapki i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Oto przepis na przykładową frittatę, który możesz modyfikować:
Składniki:
- 6 jajek
- 2 garście liści szpinaku
- 2 pomidory
- Oliwa z oliwek
- Starty ser żółty
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka wybić do miski, roztrzepać, doprawić solą i pieprzem.
Pomidory pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie położyć na nic liście szpinaku i pomidory, lekko podsmażyć. Wlać jajka i smażyć 2 minuty, nie mieszać.
Patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 st. I piec przez 15 minut. Na końcu posypać startym serem.