Frittata na cztery sposoby
Masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem, to danie popularne we Włoszech i Hiszpanii. Spróbuj, a to delikatne i sycące danie z ulubionymi dodatkami szybko zagości w twojej kuchni.
Serowa frittata z fasolką szparagową
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę szparagową wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj przez 5 minut, odcedź, osącz na sitku, wystudź. W tym czasie mozzarellę grubo zetrzyj, a fetę pokrusz. Szpinak oczyść, umyj i osusz, ew. grubo pokrój. Cebulkę obierz, posiekaj. Obydwa sery wymieszaj z jajkami. Przypraw pieprzem i lekko posól.
2. Na grubej żeliwnej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulkę, dodaj fasolkę i szpinak. Smaż razem jeszcze przez 1 minutę.
3. Potem warzywa zalej masą jajeczną z serami. Smaż przez 5-6 minut. Następnie przełóż patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Frittatę piecz jeszcze przez 5-8 minut.
Rada kucharza
Masę jajeczną na frittatę mocno ubij trzepaczką. Dobrze napowietrzona masa sprawi, że danie będzie później odpowiednio pulchne i puszyste.
***
#POMAGAMINTERIA
Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>
Szpinakowa frittata z fetą
Sposób przygotowania:
1. Szpinak umyj, dobrze go osącz. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 15 minut w posolonym wrzątku. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj.
2. Ziemniaki odcedź, osącz, pokrój w kostkę. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Zrumień na niej ziemniaki. Zdejmij je. Rozgrzej resztę masła. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj szpinak. Duś 5 minut. Ponownie włóż ziemniaki. Posyp solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Jajka wymieszaj z mlekiem i pokruszoną fetą. Zalej tym składniki na patelni. Smaż 2-3 minuty, aż spód się zetnie. Potem piecz pod przykryciem 15 minut.
Rada kucharza
Pozostało ci trochę fety? Zalej ją oliwą i trzymaj w lodówce. Dzięki temu ser nie będzie wysychał i nie wchłonie obcych zapachów.
***
#POMAGAMINTERIA
Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>
Paprykowa frittata z dodatkiem chorizo
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut we wrzątku. Pomidorki pokrój na połówki. Paprykę oczyść, potnij w paseczki. Dymki oczyść, pokrój na kawałki. Ziemniaki odcedź, osącz, pokrój w plastry. Na rozgrzane 4 małe patelnie włóż po 3 plasterki kiełbasy. Smaż, mieszając, aż będzie
chrupiąca. Wtedy na patelniach rozłóż paprykę, ziemniaki, dymki i pomidorki. Posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
2. Jajka roztrzep z mlekiem i serkiem. Zalej tym składniki na patelniach. Smaż, aż spody się zetną. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 15 minut.
Rada kucharza
Jeśli rączka twojej patelni jest plastikowa, to przed włożeniem patelni do piekarnika zabezpiecz ją, owijając grubą warstwą folii aluminiowej.
***
#POMAGAMINTERIA
Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>
Brokułowa frittata z pomidorkami
Sposób przygotowania:
1. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Wrzuć je do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut. Wyjmij, osącz, przestudź.
2. Pomidorki umyj, potnij na połówki. Paprykę oczyść z pestek. Strąk opłucz, pokrój w kostkę. Cztery żaroodporne foremki posmaruj masłem. Rozłóż w nich przygotowane wcześniej warzywa.
3. Jajka wymieszaj z serkiem ricotta oraz mlekiem. Przypraw solą i pieprzem. Przygotowaną masą polej składniki w foremkach. Wierzchy posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 30 minut
Rada kucharza
Brokuły po ugotowaniu zanurz na 1-2 minuty w zimnej wodzie. Potem odcedź je i dobrze osącz. Dzięki temu na pewno nie zżółkną.
***
#POMAGAMINTERIA
Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>