Reklama

Reklama

Frittata na cztery sposoby

Masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem, to danie popularne we Włoszech i Hiszpanii. Spróbuj, a to delikatne i sycące danie z ulubionymi dodatkami szybko zagości w twojej kuchni.

Serowa frittata z fasolką szparagową

Czas przyrządzenia: ok. 20 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 10 jajek
  • po 10 dag fety i mozzarelli
  • 1 mała cebulka
  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)
  • 20 dag młodego szpinaku
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę szparagową wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj przez 5 minut, odcedź, osącz na sitku, wystudź. W tym czasie mozzarellę grubo zetrzyj, a fetę pokrusz. Szpinak oczyść, umyj i osusz, ew. grubo pokrój. Cebulkę obierz, posiekaj. Obydwa sery wymieszaj z jajkami. Przypraw pieprzem i lekko posól.

Reklama

2. Na grubej żeliwnej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulkę, dodaj fasolkę i szpinak. Smaż razem jeszcze przez 1 minutę.

3. Potem warzywa zalej masą jajeczną z serami. Smaż przez 5-6 minut. Następnie przełóż patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Frittatę piecz jeszcze przez 5-8 minut.

Rada kucharza

Masę jajeczną na frittatę mocno ubij trzepaczką. Dobrze napowietrzona masa sprawi, że danie będzie później odpowiednio pulchne i puszyste.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

Dowiedz się więcej na temat: Frittata

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje