Frittata z duszonymi warzywami
Frittata to świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub szybki obiad. Jest doskonałą alternatywą dla jajecznicy i omletu. Ponadto frittata jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki
- 8 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki natki pietruszki po 1/2 czerwonej i zielonej papryki
- mały bakłażan
- cukinia średniej wielkości
- cebula
- puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pokrój w kostkę obie papryki, bakłażan, cukinię i cebulę. Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Przez 3-4 minuty smaż na niewielkim ogniu cebulę i papryki. Dodaj cukinię, bakłażan i czosnek. Smaż, mieszając, 2 minuty.
2. Dodaj pomidory i bulion. Przykryj i duś na małym ogniu 10 minut aż frittata będzie gotowa.
3. Rozgrzej na patelni (najlepiej o średnicy 18 cm) pozostały olej. W misce wymieszaj jajka, mleko i natkę. Przypraw do smaku. Wylej na patelnię, przykryj i smaż 8-10 minut.
Podziel na trójkąty. Frittata doskonale smakuje z warzywami. TUTAJ znajdziesz jeszcze kilka innych pomysłów, jak zrobić frittatę.
Szukasz więcej inspiracji? Frittata ze szpinakiem też smakuje świetnie!* * *Zobacz więcej: