Reklama

Reklama

Frittata z warzywami i jogurtem greckim

Jeśli chcecie zacząć idealny poranek, to koniecznie musicie przyrządzić coś wyjątkowego – Frittatę z warzywami i jogurtem greckim. To włosko-hiszpańskie połączenie jest pyszną alternatywą dla zwykłej jajecznicy. Świeże warzywa pokryte puszystą, jajeczną kołderką z dodatkiem jogurtu greckiego, a na górze zapiekany żółty ser – po prostu pycha!

Składniki

  • Jogurt typu greckiego naturalny 0% (np. od OSM Piątnica) 3 łyżki
  • cebula 1 szt. średnia
  • papryka czerwona 1 szt. średnia
  • groszek zielony świeży - garść
  • pomidory 1 szt.
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • bazylia świeża 2 gałązki
  • jajka 4 szt.
  • Sól, pieprz do smaku
  • starty żółty ser 100 g

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i garść groszku. Całość poddusić przez kilka minut na patelni. W misce jajka roztrzepać razem z jogurtem i dodać do nich posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę przelać na patelnię, tak by przykryć warzywa. Smażyć na wolnym ogniu, nie mieszając przez ok. 3 minuty. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać po brzegach, należy posypać wierzch Frittaty startym serem. Zapiekać górną część w piekarniku do momentu, aż ser żółty się rozpuści i zarumieni. Gotową Frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub lekką sałatką.

Reklama

Smacznego!

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje