Reklama

Reklama

Frykadelki cielęce z serem

Zamiłowanie do nowości kulinarnych nie zawsze musi znaleźć swoje ujście w wyszukiwaniu coraz to bardziej egzotycznych komponentów. Czasem sposobem na smaczną zmianę może być jedynie pomysł, na tyle oryginalny, że diametralnie odmieni oblicze codziennego obiadu.

Składniki

  • 500 g cielęciny mielonej
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • ok. 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g sera żółtego np. Monieckiego MSM Mońki
  • mąka do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Składniki - dodatkowo

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 młoda cukinia
  • 1 mały por (jasna część)
  • 4 pomidory suszone w oleju
  • 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże oregano

Sposób przygotowania

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Gdy całkowicie zmięknie, odcisnąć i dodać do cielęciny. Dodać również jajko, rozdrobniony czosnek, przyprawy do smaku i 100 g sera startego na tarce. Całość dokładnie wyrobić ręką i uformować małe (ok. 50g) okrągłe, lekko spłaszczone  kotleciki. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na wolnym ogniu, na średnio rozgrzanym maśle z obu stron na lekko złoty kolor.

Reklama

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć na patelni, na łyżce oleju, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy będą miękkie i lekko zrumienione, doprawić solą, pieprzem i wyłożyć na talerze. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju cukinię i pora  pokrojonego w plasterki. Pod koniec dodać pomidory pokrojone w paseczki i wymieszać. Tak przygotowane wyłożyć na ziemniaki, a na wierzch gorące cielęce frykadelki. Całość posypać pozostałym starkowanym serem i listkami świeżego oregano.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje