Frykadelki z mielonego mięsa

Zrób pyszne danie z mielonego mięsa. Będzie miłą odmianą codziennego jadłospisu. Smakuje naprawdę wyśmienicie.

Z tego mięsa zrobisz pyszne frykadelki.
Z tego mięsa zrobisz pyszne frykadelki. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 10 dag pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 5 dag wędzonego boczku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 75 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana słodka papryka
  • 0,25 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu pieczeniowego

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w kostkę. Tosty pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć na nim pieczarki. Grzyby przełożyć, na tłuszczu ze smażenia wysmażyć na chrupko kostki boczku i zrumienić kostki pieczywa. Dodać pieczarki. Zdjąć z ognia. Natkę pietruszki posiekać. Dołożyć do boczku, grzanek i pieczarek.

2. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i tartą bułką. Cebulę obrać, zetrzeć wprost do mięsnej masy. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. Z masy uformować 8 placuszków. Na środek każdego nałożyć porcję farszu. Zlepić. Uformować zgrabne kulki, lekko je spłaszczyć dłonią. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Kłaść frykadelki. Smażyć 12-15 minut na rumiano ze wszystkich stron. Frykadelki zdjąć z patelni.

3. Tłuszcz ze smażenia wymieszać z bulionem, zagęścić sosem pieczeniowym. Frykadelki serwować z sosem. Podawać np. z ziemniaczanymi krokiecikami.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas