Reklama

Reklama

Frykadelki z twarogiem

Oto przepis na nietypowe danie. Zrób frykadelki z twarogiem a zachwycisz całą rodzinę!

Składniki

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki twarogu startego na dużych oczkach tarki,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta wg potrzeby,
  • olej do smażenia.

Mieszanka warzywna:

Składniki

  • 1 cebula,
  • 2 mniejsze cukinie,
  • 4 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Reklama

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki posiekać. Mielone mięso włożyć do miski. Posolić, doprawić pieprzem. Dołożyć czosnek, cebulę i natkę. Dobrze wymiesić. Wmieszać twaróg i jajo. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt rzadka, zagęścić ją niewielką ilością bułki tartej. Z masy mięsnej formować nieduże kotleciki (żeby ułatwić sobie pracę, zwilżmy dłonie) i na rozgrzanym oleju powoli smażyć z obu stron na złoto. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Cukinię, marchew i paprykę oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dołożyć marchew z papryką i podsmażyć. Na koniec dołożyć cukinię i krótko razem podsmażyć. Warzywa doprawić solą i pieprzem. Kiedy nieco zmiękną (muszą jednak pozostać al dente - lekko chrupiące), zdjąć z ognia. Serwować z frykadelkami i ryżem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje