Frykadelki z twarogiem
Oto przepis na nietypowe danie. Zrób frykadelki z twarogiem a zachwycisz całą rodzinę!

Składniki
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki twarogu startego na dużych oczkach tarki,
- 1 jajko,
- bułka tarta wg potrzeby,
- olej do smażenia.
Mieszanka warzywna:
Składniki
- 1 cebula,
- 2 mniejsze cukinie,
- 4 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki posiekać. Mielone mięso włożyć do miski. Posolić, doprawić pieprzem. Dołożyć czosnek, cebulę i natkę. Dobrze wymiesić. Wmieszać twaróg i jajo. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt rzadka, zagęścić ją niewielką ilością bułki tartej. Z masy mięsnej formować nieduże kotleciki (żeby ułatwić sobie pracę, zwilżmy dłonie) i na rozgrzanym oleju powoli smażyć z obu stron na złoto. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Cukinię, marchew i paprykę oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dołożyć marchew z papryką i podsmażyć. Na koniec dołożyć cukinię i krótko razem podsmażyć. Warzywa doprawić solą i pieprzem. Kiedy nieco zmiękną (muszą jednak pozostać al dente - lekko chrupiące), zdjąć z ognia. Serwować z frykadelkami i ryżem.