Frytki
Łatwe, 2 porcje. Przepis z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie".
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- oliwa z oliwek di sansa,
- sól morska lub kamienna (bez żelazocyjanku potasu E 536)
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry, a następnie w paski.
2. Pokrojone ziemniaki pokropić oliwą i ułożyć na blasze tak, by na siebie nie zachodziły.
3. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C ok. 25 minut.
4. Co jakiś czas należy frytki przemieszać, by się równomiernie przyrumieniły.
5. Po wyjęciu z piekarnika frytki posolić.
Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie".
Julita Bator, mama trójki dzieci, przez długi czas była pewna, że jej maluchy urodziły się chorowite i nigdy nie uda się im uniknąć częstych wizyt u lekarza ani masy antybiotyków.
Zanim weszła na drogę dobrego żywienia, przez kilka lat szukała wraz z mężem przyczyny częstych infekcji swoich dzieci, odwiedzając alergologa, laryngologa, endokrynologa, immunologa i gastrologa.
Nie przekonywała jej opinia lekarza pediatry, który twierdził, że "dziesięć infekcji w roku u dziecka to stan normalny". W pamięci miała swoje dzieciństwo, które bynajmniej nie upłynęło na kuracjach antybiotykowych i sterydowych. Okazało się jednak, że wystarczy zmienić sposób odżywiania - jedzenie naprawdę może leczyć.
Zdecydowała się z całą rodziną na eksperyment żywieniowy i zrezygnowała z kupowania szkodliwie przetworzonej żywności. Produkty nie potraktowane chemią, ekologiczne, które są po prostu jedzeniem, a nie tylko jedzenie udają, rozwiązały kwestię wielu chorób i stresów.