Frytki wojenne i stamppot

Czego warto skosztować w Holandii?

Stamppot - tradycyjne danie rodem z Holandii
Stamppot - tradycyjne danie rodem z Holandii123RF/PICSEL

- Kuchnia holenderska jest bardzo prosta, ale bardzo smaczna. Szkoda, że Holandia nie jest tak widoczna na kulinarnej mapie świata, jak inne kraje - ocenia Grażyna Bober-Bruijn autorka książek "Pyszne do pudełka" i "Pysznie bez glutenu".

Autorka książek kulinarnych, Grażyna Bober-Bruijn, na stałe mieszka w Holandii, dlatego też kuchnia holenderska jest jej równie bliska, co kuchnia polska. Czy smaczniejsza? Bober-Bruijn nie chce stawiać na szali smaków i kulinarnego kunsztu, jak podkreśla, każdy kraj ma do zaoferowania coś pysznego. Latem bardzo chętnie zajadaliśmy się frytkami. Jak grzyby po deszczu na ulicach Warszawy pojawiały się budki i okienka serwujące tę popularną przekąskę z różnorodnymi sosami. W Holandii frytki je się z solidną porcją majonezu. Jednak będąc w kraju tulipanów i wiatraków warto spróbować frytek nazwanych "frytkami wojennymi".

- Oprócz sosu majonezowego, w Holandii podaje się również frytki z sosem z orzeszków ziemnych, do tego dodaje się troszkę cebulki i oczywiście majonez. Frytki te nazywa się frytkami wojennymi, a to za sprawą różnorodnych z pozoru kolidujących ze sobą smaków. No i forma podania również wygląda jak pole walki. Ale zapewniam, są one przepyszne - poleca Grażyna Bober-Bruijn.

Innym popularnym daniem jest stamppot. Podstawowym składnikiem są ugotowane i utłuczone ziemniaki. Ugotowane ziemniaki i warzywa rozgniata się za pomocą metalowego tłuczka na niejednorodną masę.

- Stamppot to popularne danie jednogarnkowe - to potłuczone ziemniaki pomieszane z różnymi warzywami, całość podaje się z kawałkiem mięsa i sosem. W Holandii można skosztować przeróżnych jego odmian. Jest to danie proste, wywodzące się z kuchni chłopskiej - dodaje autorka książek kulinarnych.

Stamppot to potrawa, która sięga czasów, gdy Holendrzy gotowali posiłki w jednym garnku. Do potrawy serwuje się wędzoną kiełbasę rookworst, mocno usmażony boczek pokrojony w kostkę lub holenderski kotlet mielony gehaktbal. Potrawa od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością i jest typowym daniem na zimowe wieczory.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas