Galaretka z nóżek kurczaka
Robi furorę na rodzinnych spotkaniach.
Składniki:
- 2 duże golonki wieprzowe
- nóżka wieprzowa
- 2 udka z kurczaka
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 jajka
- 1 puszka groszku konserwowego
- Sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 5 ząbków czosnku
- 8 oliwek czarnych
- 5 liści laurowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Nóżkę i golonki opal nad palnikiem, oskrob, umyj. Udka z kurczaka opłucz. Mięso wieprzowe zalej wodą, dodaj marchew i pietruszkę, przyprawy, gotuj. Po 2 godzinach włóż udka z kurczaka i gotuj jeszcze godzinę.
Przecedź. Mięso obierz, pokrój. Dodaj czosnek. Wymieszaj. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w plasterki. Do foremek włóż mięso, oliwki, groszek, delikatnie wymieszaj.
Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Podawaj z chrzanem lub musztardą.