Galaretka z nóżek kurczaka

Robi furorę na rodzinnych spotkaniach.

Galaretę podaj z chrzanem lub musztardą
Galaretę podaj z chrzanem lub musztardą123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 duże golonki wieprzowe
  • nóżka wieprzowa
  • 2 udka z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 jajka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • Sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 5 ząbków czosnku
  • 8 oliwek czarnych
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie:
Nóżkę i golonki opal nad palnikiem, oskrob, umyj. Udka z kurczaka opłucz. Mięso wieprzowe zalej wodą, dodaj marchew i pietruszkę, przyprawy, gotuj. Po 2 godzinach włóż udka z kurczaka i gotuj jeszcze godzinę.

Przecedź. Mięso obierz, pokrój. Dodaj czosnek. Wymieszaj. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w plasterki. Do foremek włóż mięso, oliwki, groszek, delikatnie wymieszaj.

Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Podawaj z chrzanem lub musztardą.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas