Reklama

Reklama

Galette z kurczakiem i pesto

Pyszny, lekki obiad.

Składniki

  • po 1 szkl. mąki pszennej i orkiszowej
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 jajko
  • sól
  • biały pieprz

Składniki - farsz

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki pesto
  • 3 łyżki serka kremowego
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Ciasto: wymieszane mąki zagnieć z masłem, śmietaną, jajkiem, sporą szczyptą soli oraz pieprzu. Szczelnie owiń folią spożywczą, by ciasto nie złapało innych zapachów i schłodź przez godzinę. 

2. Farsz: filet pokrój w małą kostkę i wymieszaj z posiekaną cebulą. Podsmaż na oliwie, by mięso się mocno ścięło, a cebula zeszkliła. Dopraw solą i pieprzem. Pesto wymieszaj z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Połowę masy wymieszaj z ciepłym mięsem. Resztę włóż w woreczku do zamrażalnika.

3. Ciasto rozwałkuj na blaszce wyłożonej pergaminem. Na środku, zostawiając 2-3 cm wolnego brzegu, rozłóż mięso z pesto. Przykryj je umytymi i osuszonymi pomidorkami (możesz je dodatkowo skropić albo samą oliwą, albo oliwą wymieszaną z musztardą, granulowanym czosnkiem i pieprzem). 

4. Zawiń wolne brzegi na nadzienie. Wstaw do piekarnika i piecz 35 min w 190 st. Pod koniec posyp startym serem, a po wyjęciu z piekarnika rozłóż na wierzchu pokrojone na kawałki zmrożone pesto

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje