Galette z kurczakiem i pesto
Pyszny, lekki obiad.
Sposób przygotowania
1. Ciasto: wymieszane mąki zagnieć z masłem, śmietaną, jajkiem, sporą szczyptą soli oraz pieprzu. Szczelnie owiń folią spożywczą, by ciasto nie złapało innych zapachów i schłodź przez godzinę.
2. Farsz: filet pokrój w małą kostkę i wymieszaj z posiekaną cebulą. Podsmaż na oliwie, by mięso się mocno ścięło, a cebula zeszkliła. Dopraw solą i pieprzem. Pesto wymieszaj z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Połowę masy wymieszaj z ciepłym mięsem. Resztę włóż w woreczku do zamrażalnika.
3. Ciasto rozwałkuj na blaszce wyłożonej pergaminem. Na środku, zostawiając 2-3 cm wolnego brzegu, rozłóż mięso z pesto. Przykryj je umytymi i osuszonymi pomidorkami (możesz je dodatkowo skropić albo samą oliwą, albo oliwą wymieszaną z musztardą, granulowanym czosnkiem i pieprzem).
4. Zawiń wolne brzegi na nadzienie. Wstaw do piekarnika i piecz 35 min w 190 st. Pod koniec posyp startym serem, a po wyjęciu z piekarnika rozłóż na wierzchu pokrojone na kawałki zmrożone pesto