Gąski po warszawsku
Doskonała zakąska.

Składniki:
- 1 kg gąsek, - 10 ząbków czosnku, - po łyżeczce mielonego jałowca, pieprzu i ziela angielskiego, - 1 1/2 szklanki octu winnego, - liść laurowy, - po 3-4 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, - 1/2 łyżeczki cukru, sól
Przygotowanie:
Grzyby umyć, przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Osaczyć, układać w kamiennym garnku, obficie przesypując solą. Zostawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Wyjąć, osączyć, ponownie ułożyć w garnku warstwami, przesypując drobno posiekanym czosnkiem i mielonymi przyprawami. Przykryć, obciążyć, wynieść na 2 tygodnie w chłodne miejsce. Wodę (1/2 szklanki) zagotować z ziarnami pieprzu, ziela i jałowca, cukrem i szczyptą soli, gotować pod przykryciem 10 minut, wlać ocet i ponownie zagotować. Gorącą marynatą zalać grzyby, a gdy przestygną, rozłożyć do małych słoiczków, zamknąć, zapasteryzować.