Gąski po warszawsku
Doskonała zakąska.
- 1 kg gąsek,
- 10 ząbków czosnku,
- po łyżeczce mielonego jałowca, pieprzu i ziela angielskiego, - 1 1/2 szklanki octu winnego,
- liść laurowy,
- po 3-4 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i jałowca,
- 1/2 łyżeczki cukru, sól
Przygotowanie:
Grzyby umyć, przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Osaczyć, układać w kamiennym garnku, obficie przesypując solą. Zostawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Wyjąć, osączyć, ponownie ułożyć w garnku warstwami, przesypując drobno posiekanym czosnkiem i mielonymi przyprawami. Przykryć, obciążyć, wynieść na 2 tygodnie w chłodne miejsce. Wodę (1/2 szklanki) zagotować z ziarnami pieprzu, ziela i jałowca, cukrem i szczyptą soli, gotować pod przykryciem 10 minut, wlać ocet i ponownie zagotować. Gorącą marynatą zalać grzyby, a gdy przestygną, rozłożyć do małych słoiczków, zamknąć, zapasteryzować.