Reklama

Gazpacho

Gazpacho, czyli chłodnik w hiszpańskim wydaniu. Zupa orzeźwiająca, chłodząca, smakowita, jednocześnie zaspokajająca głód oraz pragnienie. Doskonała podczas upałów.

Składniki

  • 1 kg pomidorów (zwykłych lub malinowych)
  • 1-2 świeże ogórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 plaster cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego/passaty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

1. Pomidory nacinamy i sparzamy, kroimy, umieszczamy w garnku, dodajemy obrane i pokrojone ogórki, pół ząbka czosnku, plaster cebuli oraz pokrojoną paprykę z usuniętym gniazdem nasiennym, zalewamy przecierem, dodajemy oliwę, sok z cytryny i przyprawy.

2. Blendujemy całość do czasu uzyskania jednolitej konsystencji, chłodzimy w lodówce ok. 30 min. Podajemy z pieczywem.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy