Gazpacho
Gazpacho, czyli chłodnik w hiszpańskim wydaniu. Zupa orzeźwiająca, chłodząca, smakowita, jednocześnie zaspokajająca głód oraz pragnienie. Doskonała podczas upałów.

Składniki
- 1 kg pomidorów (zwykłych lub malinowych)
- 1-2 świeże ogórki
- 1 czerwona papryka
- 1 plaster cebuli
- 1/2 ząbka czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego/passaty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
1. Pomidory nacinamy i sparzamy, kroimy, umieszczamy w garnku, dodajemy obrane i pokrojone ogórki, pół ząbka czosnku, plaster cebuli oraz pokrojoną paprykę z usuniętym gniazdem nasiennym, zalewamy przecierem, dodajemy oliwę, sok z cytryny i przyprawy.2. Blendujemy całość do czasu uzyskania jednolitej konsystencji, chłodzimy w lodówce ok. 30 min. Podajemy z pieczywem.