Gazpacho z rabarbarem i mozzarellą
Gdy gorąco na dworze, niechętnie sięgamy po ciepłe dania. W upalne dni znakomicie sprawdzają się zimne zupy, w rodzaju gazpacho. Tym razem - wersja: z rabarbarem i serem mozzarella.
Zimna zupa w tym wydaniu wygrywa oryginalnymi dodatkami. W proponowanej wersji są to kulki mozzarelli (możemy użyć kilku małych lub jednej dużej na talerz zupy) i pokrojonymi w cienkie słupki łodygami rabarbaru. Jest wytrawnie, kwaśno i chrupiąco. Po prostu smaczna zupa na upał.
Do przygotowania oryginalnego gazpacho potrzebujemy: 4 duże kulki mozzarelli, 400 g żółtych pomidorów 1/2 żółtej papryki, 1/2 ogórka, 100 ml oliwy z oliwek, ząbek czosnku 1 łyżkę stołową octu winnego, sól i pieprz, łodygę świeżego rabarbaru, szczypiorek.
Kroimy w kostkę obrane wcześniej ze skórki żółte pomidory, paprykę, ogórek. Warzywa wkładamy do miski i zalewamy marynatą, sporządzoną z oliwy z oliwek, odrobiny octu winnego, jednego ząbka czosnku. Marynatę doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Warzywa marynujemy w lodówce przez całą noc.
Następnego dnia wyjmujemy czosnek i miksujemy marynowane warzywa, dodając do nich łyżkę z oliwy z oliwek.
W miseczki nalewamy porcję zupy, na wierzch kładziemy kulkę (lub kilka małych kulek) mozzarelli, dekorujemy surowym rabarbarem obranym ze skórki i pokrojonym w cienkie słupki, posypujemy siekanym szczypiorkiem. (PAP Life)
autorka: Dorota Kieras