Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil

Kurka, zwana również, pieprznikiem to jeden z tych grzybów, po który specjalnie wyruszają tłumy do lasów. Smaczne "mięso leśne" można wykorzystać na wiele sposobów, a także zasuszyć, by mieć je pod ręką zimą. Oczywiście, kurki muszą być wcześniej oczyszczone, przede wszystkim z piasku, który nie może nam chrzęścić między zębami. Jak to zrobić błyskawicznie? Poznaj sposoby na to, jak oczyścić kurki.

Przygotowujesz kurki? Nie zapomnij o ich oczyszczeniu
Przygotowujesz kurki? Nie zapomnij o ich oczyszczeniu123RF/PICSEL

Dlaczego trzeba czyścić kurki?

Jeśli wydaje nam się, że kurki nie wymagają wcześniejszego oczyszczenia, to jesteśmy w błędzie. Grzyby te rosną najczęściej w miejscach piaszczystych oraz w pobliżu drzew iglastych, więc drobnych zanieczyszczeń jest w nich sporo. A nawet, gdy wydaje nam się, że są czyste, to ziarenka piasku mogą zapodziać się pomiędzy blaszkami lejkowatego kapelusza. Jak oczyścić kurki? Wszystko zależy od tego, do czego wykorzystujemy grzyby.

Pierś z kurczaka w panierce… z popcornu!Interia Kulinaria

Moczenie kurek w wodzie? Nie zawsze to dobry pomysł

Co można przygotować z kurek? Ogranicza nas tylko wyobraźnia, bo to bardzo wdzięczny grzyb. Wiadomo już, że metoda czyszczenia zależy od tego, do czego będą wykorzystywane. Jeśli kurki będą gotowane lub suszone, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby ja wypłukać pod bieżącą wodą. Ale warto mieć to na uwadze, że wtedy ją wchłoną, lecz i tak obróbka cieplna spowoduje, że i tak odparuje.

A co zrobić, kiedy chcemy je albo zamarynować, albo podsmażyć? Wtedy woda jest akurat niepożądana, ale i tak jest na to sposób, aby równocześnie oczyścić kurki i nie wsiąknęły wody.

Jak oczyścić kurki tak, aby nie wsiąknęły wody? Wystarczy wrzucić je do miski, posypać łyżką soli i zalać wrzątkiem. Grzyby wystarczy tylko przemieszać raz na jakiś czas i po pięciu minutach są już gotowe i zdatne do przyrządzania pysznych dań. Prawda, że proste?

Suszysz kurki? Woda jest niewskazana

Choć metoda ta zapewnia, że kurki nie wsiąkną nadmiaru wody, to skorzystanie z wrzątku nie jest wskazane w wypadku, kiedy chcemy kurki suszyć. Wtedy musimy posłużyć się inną metodą, a mianowicie skorzystaniem z pędzelka, którym trzeba wymieść schowany w grzybie piasek.

Polecamy także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas