Przepis na obłędnie pyszne jagodzianki z zeszytu babci. Zawsze się udają

Drożdżowe bułeczki z jagodami są proste w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne
Drożdżowe bułeczki z jagodami są proste w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne123RF/PICSEL

Zobacz również:

Jak przygotować idealne w smaku jagodzianki? Ten przepis zawsze się udaje

Aby jagodzianki były puszyste należy dobrze wyrobić ciasto i poczekać aż wyrośnie
Aby jagodzianki były puszyste należy dobrze wyrobić ciasto i poczekać aż wyrośnie123RF/PICSEL

Składniki

- ciasto

  • mąka pszenna - 2,5 szklanki
  • ciepłe mleko - ok. 120 ml
  • 3 jajka, najlepiej z chowu ekologicznego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub 2 łyżki cukru z dodatkiem wanilii
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

- nadzienie

  • 2 szklanki świeżych jagód
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 40-50 g cukru
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania wierzchu bułek
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 40-50 g cukru
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania wierzchu bułek
  • jagody

Jak zrobić jagodzianki?

  1. Mleko odrobinę podgrzej (powinno mieć ok. 35 st. C). W mleku rozpuść 3 łyżki cukru oraz drożdże. Odstaw na minimum 20 minut. Następnie dodaj olej oraz jajka. Wymieszaj wszystko.
  2. Mąkę przesiej, wlej do niej masę z drożdżami i wyrabiaj ciasto łyżką do momentu, gdy dobrze się ze sobą połączą. Możesz ewentualnie dodać odrobinę mleka. 
  3. Następnie przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.  
  4. W tym czasie do jagód dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier, wymieszaj.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj dłońmi przez kilka minut. Następnie podziel na 8 - 10 części. Każdą z nich rozwałkuj na niewielki placek. Na każdy nałóż 1 łyżkę jagód zostawiając wolne brzegi.
  6. Posklejaj jagodzianki formując bułeczki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby łączenia były pod spodem. Gdy będą już gotowe przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na 15 minut. W tym czasie wykonaj kruszonkę.
  7. Schłodzone w lodówce masło, mąkę oraz cukier puder umieść na stolnicy, posiekaj przy pomocy noża i dobrze ze sobą połącz.
  8. Następnie posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego na 180 st. C piekarnika - grzałka góra-dół. Piecz przez ok. 25 min.
Atrakcje na Majorce. Czy warto udać się do delfinarium?INTERIA.PL