Reklama

Przepis na obłędnie pyszne jagodzianki z zeszytu babci. Zawsze się udają

Szukasz sposobu na wykonanie obłędnie pysznych, domowych jagodzianek jak u babci? Przestawiamy prosty przepis, który zawsze się udaje. Tego typu bułeczki będą smaczną przekąską, a zjedzone do porannej kawy umilą każdy dzień. Jak zrobić idealne jagodzianki z kruszonką? Podpowiadamy.

Jagodzianki cieszą się największą sławą latem, gdy nastanie sezon na leśne owoce. Przygotowane według sprawdzonych receptur będą puszyste i subtelnie słodkie. Najlepiej smakują z kruszonką, która sprawia, że są chrupiące i jeszcze słodsze. Idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie ale też będą doskonałą przekąską w podróży czy na pikniku. Ich przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane, a wszystkie potrzebne składniki są łatwo dostępne. Zamiast więc kupować gotowe bułeczki w cukierni, warto wypróbować swoich sił w kuchni i pokusić się o przygotowanie domowych jagodzianek, które smakują jak u babci.

Reklama

Zobacz też: Jagodzianki grozy powróciły, są jeszcze droższe niż rok temu. "Prosta, letnia przekąska stała się luksusem"

Jak przygotować idealne w smaku jagodzianki? Ten przepis zawsze się udaje

Aby przygotować drożdżowe bułeczki z jagodami potrzebne będzie kilka składników, które dostaniesz w każdym sklepie spożywczym. Jeśli natomiast chodzi o jagody, warto zaopatrzyć się w nie na targu, od lokalnych dostawców czy rolników. Oto co jeszcze będzie potrzebne.

Składniki - ciasto

  • mąka pszenna - 2,5 szklanki
  • ciepłe mleko - ok. 120 ml
  • 3 jajka, najlepiej z chowu ekologicznego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub 2 łyżki cukru z dodatkiem wanilii
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 2 szklanki świeżych jagód
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki - kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 40-50 g cukru
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania wierzchu bułek

Jak zrobić jagodzianki?

Sposób przygotowania:

  1. Mleko odrobinę podgrzej (powinno mieć ok. 35 st. C). W mleku rozpuść 3 łyżki cukru oraz drożdże. Odstaw na minimum 20 minut. Następnie dodaj olej oraz jajka. Wymieszaj wszystko.
  2. Mąkę przesiej, wlej do niej masę z drożdżami i wyrabiaj ciasto łyżką do momentu, gdy dobrze się ze sobą połączą. Możesz ewentualnie dodać odrobinę mleka. 
  3. Następnie przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.  
  4. W tym czasie do jagód dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier, wymieszaj.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj dłońmi przez kilka minut. Następnie podziel na 8 - 10 części. Każdą z nich rozwałkuj na niewielki placek. Na każdy nałóż 1 łyżkę jagód zostawiając wolne brzegi.
  6. Posklejaj jagodzianki formując bułeczki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby łączenia były pod spodem. Gdy będą już gotowe przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na 15 minut. W tym czasie wykonaj kruszonkę.
  7. Schłodzone w lodówce masło, mąkę oraz cukier puder umieść na stolnicy, posiekaj przy pomocy noża i dobrze ze sobą połącz.
  8. Następnie posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego na 180 st. C piekarnika - grzałka góra-dół. Piecz przez ok. 25 min.
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Drożdżowe jagodzianki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama