Przepis na obłędnie pyszne jagodzianki z zeszytu babci. Zawsze się udają
Szukasz sposobu na wykonanie obłędnie pysznych, domowych jagodzianek jak u babci? Przestawiamy prosty przepis, który zawsze się udaje. Tego typu bułeczki będą smaczną przekąską, a zjedzone do porannej kawy umilą każdy dzień. Jak zrobić idealne jagodzianki z kruszonką? Podpowiadamy.
Zobacz również:
- Zajadaj z samego rana. Metabolizm będzie pracować na pełnych obrotach
- Gratka dla głodomorów. Zapiekanka z mięsem nasyci i rozgrzeje całą rodzinę
- Wyjmij z pawlacza i sprawdź, czy działa. Wypijesz i cofniesz się w czasie
- Na Dolnym Śląsku przepadają za tym daniem. Sekret doskonałego smaku kryje się w farszu
Jagodzianki cieszą się największą sławą latem, gdy nastanie sezon na leśne owoce. Przygotowane według sprawdzonych receptur będą puszyste i subtelnie słodkie. Najlepiej smakują z kruszonką, która sprawia, że są chrupiące i jeszcze słodsze. Idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie ale też będą doskonałą przekąską w podróży czy na pikniku. Ich przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane, a wszystkie potrzebne składniki są łatwo dostępne. Zamiast więc kupować gotowe bułeczki w cukierni, warto wypróbować swoich sił w kuchni i pokusić się o przygotowanie domowych jagodzianek, które smakują jak u babci.
Zobacz też: Jagodzianki grozy powróciły, są jeszcze droższe niż rok temu. "Prosta, letnia przekąska stała się luksusem"
Jak przygotować idealne w smaku jagodzianki? Ten przepis zawsze się udaje
Aby przygotować drożdżowe bułeczki z jagodami potrzebne będzie kilka składników, które dostaniesz w każdym sklepie spożywczym. Jeśli natomiast chodzi o jagody, warto zaopatrzyć się w nie na targu, od lokalnych dostawców czy rolników. Oto co jeszcze będzie potrzebne.
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 40-50 g cukru
- 1 roztrzepane jajko do smarowania wierzchu bułek
- jagody
Jak zrobić jagodzianki?
Sposób przygotowania:
- Mleko odrobinę podgrzej (powinno mieć ok. 35 st. C). W mleku rozpuść 3 łyżki cukru oraz drożdże. Odstaw na minimum 20 minut. Następnie dodaj olej oraz jajka. Wymieszaj wszystko.
- Mąkę przesiej, wlej do niej masę z drożdżami i wyrabiaj ciasto łyżką do momentu, gdy dobrze się ze sobą połączą. Możesz ewentualnie dodać odrobinę mleka.
- Następnie przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- W tym czasie do jagód dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier, wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj dłońmi przez kilka minut. Następnie podziel na 8 - 10 części. Każdą z nich rozwałkuj na niewielki placek. Na każdy nałóż 1 łyżkę jagód zostawiając wolne brzegi.
- Posklejaj jagodzianki formując bułeczki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby łączenia były pod spodem. Gdy będą już gotowe przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na 15 minut. W tym czasie wykonaj kruszonkę.
- Schłodzone w lodówce masło, mąkę oraz cukier puder umieść na stolnicy, posiekaj przy pomocy noża i dobrze ze sobą połącz.
- Następnie posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego na 180 st. C piekarnika - grzałka góra-dół. Piecz przez ok. 25 min.